Piata de factoring va ajunge la peste 2 mrd. euro in 2009


Estimarea apartine Next Capital Factoring si are la baza o crestere a pietei romanesti din domeniu de aproximativ 30% in 2009, fata de 2008.

Calculul s-a bazat pe adunarea cifrelor de afaceri raportate de jucatori de pe piata catre organizatiile internationale, precum si cele preconizate de acestia pentru 2008, au declarat reprezentantii Next Capital Factoring intr-o conferinta de presa. Conform acestora, dezvoltarea segmentului de piata se datoreaza politicilor tot mai restrictive de risc si creditare ale bancilor si  cresterii notorietatii factoringului in randul IMM-urilor.

Reprezentantii Next Capital considera ca piata de factoring din Romania are un mare potential, comparativ cu piata similara din Polonia, singura din regiune care are aproximativ aceeasi dimensiune cu cea de la noi. In tara noastra, factoringul reprezinta 1,09% din Produsul Intern Brut, iar in Polonia 3,27%, potrivit datelor International Factors Group (IFG). Cu acest procent, Romania se situeaza pe ultimul loc in regiunea Europa Centrala si de Est.

Anul trecut, valoarea tranzactiilor de factoring din Romania a fost de 1,1 miliarde de euro, iar in Polonia a ajuns la peste 8,57 miliarde de euro. Cu aceasta suma, Romania depaseste din regiune numai Bulgaria, care a inregistrat tranzactii de 300 de milioane de euro, si Slovenia, cu 455 de milioane de euro. Insa, cele doua tari au dimensiuni mult mai mici decat tara noastra. Slovenia are peste 2 milioane de locuitori, iar Bulgaria are o populatie de aproape 8,5 milioane. 

Pe piata de factoring din Romania activeaza in prezent 15 jucatori dintre care mai mult de jumatate reprezinta departamente specializate ale bancilor. Next Capital Factoring este o Institutie Financiara Non-bancara (IFN) infiintata in 2006 si din al carui actionariat face parte si fondul britanic de investitii North Bridge Capital Partners. Fondul a devenit actionar al companiei anul acesta, printr-o majorare de capital, la care a participat cu 4 milioane de euro.

In 2007, Next Capital a acordat finantari de aproximativ 5 milioane de euro, iar anul acesta va suma va ajunge in jurul a 20 de milioane de euro. Pentru 2009, reprezentantii Next Capital estimeaza o crestere de 70 - 80% a finantarilor acordate, acestea ajungand intre 34 si 36 milioane de euro.

Majoritatea clientilor nostri sunt IMM-uri si companii antreprenoriale care doresc sa se dezvolte si au nevoie de finantare intr-un timp foarte scurt”, precizeaza Bogdan Rosu, Directorul General al Next Capital.

Principalele domenii finantate de companie sunt productia, distributia, serviciile si constructiile. Next Capital finanteaza pana la 85% din valoarea facturilor cesionate de clienti. Compania are sediul in Bucuresti si un birou la Cluj-Napoca, iar pana la finele anului viitor ar urma sa fie deschise inca trei birouri in alte orase mari din tara.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii