Piata de factoring va creste cu 10% - 15% in 2010


Estimarea a fost facuta de Bogdan Rosu, directorul general al companiei Next Capital Factoring, valoarea acestei piete putand fi de aproape 1,5 miliarde de euro.

Pentru anul trecut, valoarea pietei de factoring este apreciata de Next Capital la 1,3 miliarde de euro, cu aproape 28% mai mica fata de anul anterior, dupa cum au precizat reprezentantii companiei in cadrul unei conferinte de presa.

Scaderea pietei a fost cauzata de faptul ca au fost mai putini cei care au apelat la factoring, iar calitatea debitorilor a fost mai scazuta decat in anul precedent.

Bogdan Rosu adauga faptul ca piata de factoring este interesanta pentru investitori, anul trecut intrand noi jucatori pe aceasta piata, iar altii se pregatesc sa se lanseze in acest an.

Pe piata de factoring sunt 20 de companii active - jucatori independenti sau divizii si departamente ale bancilor.

Anul 2010 va fi unul dificil, dar la sfarsitul anului vom vedea primele semne de relansare economica, astfel incat in 2011 sa fie un an cu semne bune economice”, mentioneaza Bogdan Rosu.

Anul trecut, Next Capital a avut un profit inainte de taxe de 1,1 milioane de lei, de trei ori mai mult fata de anul anterior, se arata in comunicatul de presa. Rezultatul se datoreaza conturilor mai putin riscante pe care Next Capital a acceptat sa le finanteze, orientarii spre debitori cu o solvabilitate buna, precum si limitarii expunerii pe anumite domenii (imobiliare, constructii si transporturi).

Rentabilitatea capitalurilor proprii a atins anul trecut 10,4%.

Volumul total de finantari al companiei a fost anul trecut de aproximativ 150 milioane de lei, iar pentru acest an se estimeaza o crestere in jur de 13%, ajungand la 170 milioane de lei.

Pentru aceasta crestere Next Capital intentioneaza sa incheie parteneriate strategice cu anumite banci si institutii financiare pentru servicii si produse de finantare.

Firma are de anul trecut un asemenea parteneriat cu Fondul National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri si EOS KSI Romania.

De acum doi ani, compania de investitii North Bridge Capital Partners a achizitionat aproape 30% din actiunile Next Capital (link stire North Bridge).

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii