Piata ipotecara creste in economiile in tranzitie


BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) caracterizeaza sistemul ipotecar din Romania drept eficient, din punctul de vedere al simplitatii procedurilor, costurilor, sigurantei si adecvarii la cerintele pietei.

BERD a dat publicitatii raportul privind "Institutia ipotecii in economiile in tranzitie" care analizeaza cadrul legal si piata ipotecara in 17 tari din centrul si estul Europei. Deloitte Romania si Reff & Asociatii SCA au contribuit la redactarea raportului BERD pentru tara noastra, se arata in comunicatul de presa. 

Pentru perioada urmatoare, in pofida temerilor legate de pietele financiare internationale, raportul BERD evidentiaza potentialul deosebit de crestere al pietei ipotecare in economiile in tranzitie. 

Intre tarile din regiune, Croatia, Estonia, Lituania, Slovacia, Slovenia si Ucraina au obtinut, in general, calificative foarte bune cu privire la cadrul de reglementare al sistemului ipotecar. Si in cazul tarii noastre, rezultatele sunt pozitive.

"Ramane de vazut daca nivelul de crestere a pietei ipotecare din Romania isi va mentine ritmul alert avut pana acum", spune Andrei Burz Pinzaru, Senior Manager Reff & Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania.

Reprezentantul Reff & Asociatii atarege atentia si asupra unui alt aspect legat de piata locala.

"O intrebare care se pune este daca Romania e o piata suficient de matura pentru a avea loc si primele emisiuni de instrumente financiare securitizate. In Romania, exista de aproximativ doi ani un cadru legal si de reglementare cu privire la securitizarea creantelor si obligatiunilor ipotecare. Cu toate acestea, nu au avut loc, pana in prezent, astfel de tranzactii", spune Pinzaru.

In tarile din regiune au avut loc operatiuni de securitizare in 2006 si 2007. Pentru o piata cu un ritm de crestere alert, ca cel avut de Romania in ultimii ani, beneficiile utilizarii instrumentelor pietei de capital ar putea fi substantiale, vizand o mai buna gestionare a costurilor de refinantare, a cerintelor de adecvare a capitalului pentru institutiile de credit si cu un potential impact pozitiv asupra costurilor de creditare in beneficiul imprumutatilor.

"Ramane de vazut daca anul 2008 va aduce si prima operatiune de securitizare a activelor bancare romanesti", spune Pinzaru.

Printre aspectele negative ale pietei romanesti, raportul BERD mentioneaza imposibilitatea consultarii online a cartilor funciare precum si faptul ca exista inca imobile neinregistrate in sistemul de publicitate imobiliara.

De asemenea, sunt subliniate unele neclaritati ale cadrului legislativ, de exemplu, cu privire la necesitatea reinnoirii inscrierii ipotecii in cartea funciara, cerintele referitoare la descrierea obligatiilor garantate, implicarea obligatorie a instantelor in procedura de executare silita. 

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii