Piata leasingului a ajuns la 2,94 mld. euro in S1


Finantarile acordate de societatile membre ale Asociatiei Societatilor Financiare (ALB) si ale Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) au ajuns la 2,8 mld. euro.

Dintre clientii societatilor membre ALB si ASLR, in primul semestru din 2008, cea mai mare parte a finantarilor a fost atrasa de clientii corporativi (91%), urmati de componenta de retail (8%) si de sectorul public (1%), se arata intr-un comunicat de presa al ALB..

Un procent de 23% (629 milioane euro) din totalul finantarilor acordate de firmele membre ALB si ASLR au vizat echipamentele cu scop industrial, 7% (189 milioane euro) sectorul imobiliar si 70% (1.944 milioane euro) sectorul transporturilor.

In domeniul transporturilor, autoturismele detin o cota de 53% din finantarile acordate de membrii ALB si ASLR, vehiculele comerciale grele 31%, vehiculele comerciale usoare 14%, iar alte tipuri de vehicule un procent de 2% din total.

Potrivit ALB, finantarea categoriei echipamentelor reprezinta o cota de 56% in domeniul constructiilor, 3% in domeniul echipamentelor IT si software, 4% echipamente destinate industriei metalurgice, 3% industria alimentara, 3% echipament medical, 3% echipament agricol, 2% industria de prelucrare a lemnului, 7% echipament petrolier, 3% echipament tipografic, 4% echipament ATM si 12% alte domenii.

Finantarea sectorului imobiliar, se mai arata in comunicat, este dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 38%, si de cea a spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 21%. Finantarea terenurilor reprezinta 6%, in timp ce restul de 35% reprezinta hoteluri, sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte.

Conform datelor ALB, cele mai des intalnite perioade de derulare a unui contract de leasing sunt intre trei si patru ani (28%) sau intre patru si cinci ani (28%). Cele mai putine contracte (2%) au durata de un an.

Leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing pentru membrii ALB si ASLR, atingand un procent de 99% din totalul activelor finantate, restul de 1% fiind reprezentat de leasingul operational.
 

Piata de leasing din Romania (ALB, ASLR, societati neafiliate) se ridica la o valoare totala de 2,94 miliarde de euro dupa valoarea activelor finantate la sfarsitul semestrului I.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii