Plati de 549,5 milioane de euro din fonduri europene, pentru agricultori


Acestea au fost efectuate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), lansat in martie 2008.

La aceste plati se adauga aproximativ 659 de milioane de euro pentru masurile de sprijin pe suprafata implementate de Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), se precizeaza in comunicatul de presa.

De la demararea PNDR au fost semnate 12.542 de contracte de finantare pentru dezvoltarea mediului rural, cu o valoare de 2,79 de miliarde de euro.
Pentru masura 121 - “Modernizarea exploatatiilor agricole”, APDRP a primit 5.220 de cereri de finantare, dintre care au fost contractate 1.524 de proiecte cu valoare publica de 528,27 de milioane de euro, fiind efectuate plati de aproximativ 169 de milioane de euro.

Suma maxima nerambursabila in cadrul acestei masuri este de doua milioane de euro, banii putand fi folositi pentru exploatatiile agricole vegetale si de crestere a animalelor prin achizitionarea de tractoare noi, combine de recoltat, mijloace de transport specializate si prin construirea sau modernizarea cladirilor utilizate pentru productia agricola, a infrastructurii rutiere interne si a serelor, inclusiv a centralelor termice si a instalatiilor de irigat.

In cadrul Masurii 123 - “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, au fost semnate 379 de contracte, a caror valoare este de 368 de milioane de euro. La acestea se adauga 336 de proiecte pentru schemele de ajutor de stat, cu o valoare de 142,91 milioane de euro.

Suma maxima nerambursabila pentru un proiect poate ajunge pana la doua milioane de euro sau de trei milioane de euro, pentru cele depuse de formele asociative. Banii pot fi folositi pentru infiintarea si modernizarea unitatilor de procesare a produselor agricole si silvice prin construirea sau modernizarea cladirilor de productie si a depozitelor, precum si achizitionarea de utilaje si echipamente si tehnologii.

Pentru Masura 322 - “Renovarea si dezvoltarea satelor”, au fost contractate pana in prezent 476 de proiecte cu o valoare de 1,24 de miliarde de euro, etapa de contractare fiind inca in desfasurare. Dintre acestea s-au platit 51,58 de milioane de euro, majoritatea proiectelor fiind in etapa de licitatii publice. Suma nerambursabila poate ajunge pana la sase milioane de euro, proiectele fiind, obligatoriu, de interes public.

In cadrul Masurii 312  - “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”, au fost contractate 735 de proiecte, cu o valoare de aproape o suta de milioane de euro, procesul de contractare fiind in desfasurare. Suma maxima nerambursabila din aceasta masura poate ajunge pana la 200.000 de euro. Finantarea se acorda pentru activitati de industrie usoara, procesarea industriala a produselor lemnoase, producerea de ambalaje, activitati mestesugaresti etc.

Pentru Masura 313 - “Incurajarea activitatilor turistice”, au fost contractate 475 de proiecte, in  valoare de 84,23 de milioane de euro, dintre care cele mai multe (416) au fost pentru construirea sau modernizarea de pensiuni, cabane etc. In cadrul acestei masuri se pot solicita maximum 200.000 de euro pentru activitati de dezvoltare a tursmului (construire de unitati specifice sau de spatii auxiliare). 

Contractele incheiate prin Masura 112 - “Instalarea tinerilor fermieri”, sunt pentru 2.334 de proiecte, cu o valoare de aproximativ 48,84 de milioane de euro. Beneficiarii sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani, care pot primi cel mult 25.000 de euro.

In sesiunea septembrie - octombrie de anul trecut au fost depuse 112 de proiecte cu o valoare de aproximativ cinci milioane de euro, pentru masura 431 - “Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”, submasura 431.1 Constructie parteneriate public-private. In cadrul acestei masuri se acorda fonduri pentru activitati care asigura stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala.

Masurile pentru care s-au acordat in jur de 659 de milioane de euro pentru suprafata implementata de APIA sunt 211 - “Sprijin pentru zona montana defavorizata”, 212 - “Sprijin pentru zone defavorizate - altele decat zona montana”, 214 - ”Plati de agro-mediu” si 611 - “Plati complementare directe”.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii