Preturi in crestere pentru birourile din centrul Bucurestiului


Oferta de birouri din zona centrala a Bucurestiului se ridica la aproximativ 25% din stocul de spatii de birouri existent in Capitala.

Piata spatiilor de birouri din centrul Bucurestiului beneficiaza de o rata de neocupare foarte mica, de circa 4% la inceputul anului 2008, datorita cererii foarte mari si ofertei relativ reduse, se arata in ultimul studiu realizat de Coldwell Banker Commercial Affiliates of Romania. Exista si cladiri unde rata de ocupare este de aproape 100%.

Din cauza lipsei terenurilor cu suprafete mari din zonele centrale si a preturilor foarte ridicate (2.000 – 4.000 de euro/mp de teren), numarul proiectelor de spatii de birouri si rezidentiale in constructie este redus. Majoritatea proiectelor mai mari se concentreaza in zonele Unirii-Vitan si Stefan cel Mare.

La inceputul contractului de inchiriere se plateste, de regula, un avans reprezentand chiria pe trei sau sase luni, ca garantie. Contractele se incheie cel mai adesea pe o durata de 3-5 ani, cele pe 7-10 ani fiind rar intalnite. Chiria se plateste in euro, lunar sau trimestrial. Chiriasul trebuie, de asemenea, sa suporte cheltuielile de intretinere, care variaza de la 2,5 la 4 euro/mp plus TVA pe luna, conform reprezentantilor Coldwell Banker .

Preturile locurilor de parcare aferente cladirilor de birouri din centrul Bucurestiului sunt de 60-80 euro/mp plus TVA pentru cele exterioare si de 100-150 euro/mp plus TVA pentru cele interioare.

Deoarece cererea va continua sa depaseasca oferta, se poate astepta o mentinere sau chiar o usoara crestere a chiriilor, in perioada urmatoare, releva studiul. Amplasamentul, facilitatile tehnice si locurile de parcare vor constitui elementele cheie pe baza carora care clientii se vor ghida in alegerea unei cladiri de birouri.

 

Un material starups.ro Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii