Principala cauza a nivelului scazut de consum este starea de spirit


Intr-un studiu Deloitte se mentioneaza ca aceasta stare a atins un nivel minim, fiind provocata de criza economica.

"Este o concluzie importanta in contextul campaniilor de promovare pe care le realizeaza operatorii de retail si producatorii: mesajele lor trebuie sa promoveze produse utile la preturi mici, oferind astfel consumatorilor asigurari cu privire la chibzuinta achizitiilor lor”, se arata in studiul citat.

Astfel, 58% dintre romanii chestionati intentioneaza sa isi limiteze cheltuielile de sarbatori, pe fondul atmosferei actuale de criza economica.

"Este insa o concluzie de suprafata, in conditiile in care 79% dintre respondenti nu se tem de pierderea locului de munca si peste jumatate dintre ei nu au datorii”, se explica in studiu.

Totusi, unul dintre motivele principale pentru care romanii vor cheltui mai putin cu ocazia sarbatorilor de sfarsit de an este gradul de indatorare ridicat, rata persoanelor cu datorii fiind aproape dubla fata de Europa.

In plus, 66% (fata de 50% anul trecut) dintre romanii chestionati considera ca declinul economic actual va avea un impact direct asupra situatiei lor financiare.

Spre deosebire de cei mai in varsta, respondentii mai tineri indica mai mult motive psihologice (atmosfera pesimista insuflata de criza), pentru care isi vor limita cheltuielile de sarbatori.

De asemenea, criza nu are un impact asupra vietii personale a consumatorilor mai tineri (cu varste intre 18 si 24 de ani), care locuiesc inca impreuna cu parintii. Datorita experientei profesionale si a unei situatii financiare mai stabile, 49% dintre angajatii mai in varsta sunt capabili sa depaseasca mai usor dificultatile provocate de criza”, se mai arata in studiu.

Anul acesta, nivelul de incredere a locului de munca pentru anul urmator (2010) a scazut la 48%, fata de anul trecut, cand 62% dintre respondentii aveau incredere in siguranta locului lor de munca pentru acest an. Ca si anul trecut, 19% sunt ingrijorati de siguranta locului de munca.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 518 romani, selectat in baza anumitor criterii (sexul, categoria de varsta, regiunea,venituri). Perioada in care a fost facut acestea este septembrie (ultima saptamana) - octombrie 2009 (prima saptamana). Informatia a fost adunata prin internet, in baza unui chestionar structurat, subiectii avand peste 18 ani. Aflat la cea de-a 12-a editie, studiul Deloitte ”Craciun 2009 - A sosit momentul redresarii?” a inclus in acest an 18 state din Europa de Vest, Europa de Est si Africa de Sud, se arata in comunicatul de presa. Romania se afla la a doua editie a studiului.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii