Producatorul de vin WineRo estimeaza ca va recupera investitia in afacere in 2018


Timp de aproximativ sase ani, compania care detine marca de vin Alira a investit in afacere in jur de 9,5 milioane de euro.

 

Cea mai mare parte din investitie, aproximativ 5,1 milioane de euro fara TVA, a fost alocata pentru realizarea unei crame, amplasata la Rasova (Constanta), au declarat reprezentantii companiei intr-o conferinta de presa. Din aceasta suma, doua milioane de euro provin din fonduri europene. Via WineRo se afla in zona Aliman (judetul Constanta), unde, in 2006, compania a achizitionat in jur de 100 de hectare de teren.

De asemenea, din suma de 5,1 milioane de euro, in acest an, WineRo a investit in jur de 1,5 milioane de euro, iar restul vor fi folositi anul viitor.

Pe langa cele 5,1 milioane de euro, alte doua milioane de euro au fost alocate pentru capitalul de lucru si in jur de 2,6 milioane de euro in achizitionarea terenului si plantari.

Crama va avea o capacitate de 700.000 de sticle, aici urmand sa fie procesata recolta de struguri de anul viitor. 

Ghenadie Bobeica, administratorul WineRo, a spus ca, dupa finalizarea cramei si plantarea viei din jurul acesteia, compania intentioneaza sa investeasca si in turism, dar acest lucru nu se va face mai devreme de un an si jumatate - doi ani.

Din cele aproximativ 100 de hectare detinute de WineRo, via ocupa o suprafata de 80 de hectare, Ghenadie Bobeica precizand ca firma nu intentioneaza sa mai achizitioneze teren pentru a cultiva vita-de-vie, plantatia fiind suficient de mare.


Recolta din 2011
In acest an, recolta WineRo este estimata la 4,5 tone de struguri/ hectar, fiind al treilea an in care se culege via.

Recolta din 2009 a fost numai de Merlot, anul trecut s-a adaugat Cabernet Sauvignon, iar in acest an se va completata cu Feteasca Neagra.
Strugurii au fost procesati la Corcova (Mehedinti) in 2009, la Ceptura anul trecut, iar in acest an vor fi procesati la Jidvei (Cernavoda - Constanta).

Ghenadie Bobeica a mentionat ca pentru recolta de anul trecut nu s-au hotarat daca vor face un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot sau fiecare dintre acestea va fi imbuteliata separat, vinificatia fiind facuta separat. 


Productia WineRo
Alira, primul vin produs de companie, a fost lansat anul trecut, in septembrie, fiind realizat din struguri Merlot din recolta de acum doi ani. Vinul din productia de anul trecut va fi imbuteliat in primul semestru de anul viitor. In prezent, compania produce doar vinuri rosii.

Pentru realizarea vinurilor, compania foloseste 60% din recolta (in jur de un kilogram pentru o sticla).

Productia a fost de 42.000 de sticle acum doi ani, de aproximativ 45.000 de sticle anul trecut si este apreciata la aproape 250.000 de sticle in acest an.

Alira este pozitionat ca un vin premium, fiind vandut numai in HoReCa (hotel-restaurant-catering), iar preturile variaza intre aproximativ 35 de lei si 40 de lei.

"Piata de vinuri premium este o faptura ciudata. Piata n-a crescut cat ar fi putut creste, ci a fost o redistribuire. A crescut consumul de vinuri calitative si ieftine, in defavoarea segmentului mediu", a spus Ghenadie Bobeica.


Veniturile companiei
Cifra de afaceri a WineRo pentru acest an este estimata la maximum 500.000 de euro, din care in jur de 20% - 30% este adusa de vinurile Enira, importate din Bulgaria, fiind produse de compania Bessa Valley (WineRo si Bessa Valley au aceiasi actionari).

"In Romania, Alira se vinde mai usor decat Enira, chiar daca este un vin mai tanar, pentru ca este realizat in tara noastra", a spus Ghenadie Bobeica.

Spre deosebire de Alira, in Bulgaria, Enira se vinde in magazinele real-, si Metro.

Pe langa Romania, vinurile din Bulgaria sunt exportate in 14 tari (Germania, Cehia, Luxemburg, Marea Britanie, Elvetia, China, Japonia, Taiwan etc.) si urmeaza sa fie exportate in SUA si Brazilia.

De asemenea, compania a incheiat un contract de livrare de vinuri cu Lufthansa, pentru anul viitor.

Alira urmeaza sa fie exportata in aceleasi tari precum Enira, avand solicitari din Austria si Cehia.

Vinurile ambelor marci sunt semnate de oenologul Marc Dworkin.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii