Programul SAPARD s-a incheiat


Pe 10 decembrie, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a platit ultimele sume aferente, valoarea acestora fiind de 10,38 milioane de euro.

Romania a absorbit aproximativ 90% din fondurile Programului SAPARD (Special Pre-accesion Program for Agriculture and Rural Development -  Programul Special de Preaderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), reprezentand peste 1,34 miliarde de euro, se arata in comunicatul de presa.

Acest program a fost lansat in 2002, iar contractarile de proiecte s-au facut pana la sfarsitul lui 2006.

In aceasta perioada au fost contractate 4.457 de proiecte cu o valoare totala de peste 1,36 miliarde de euro.

Pentru acest program Uniunea Europeana a alocat Romaniei 1,14 miliarde de euro, reprezentand 75% din totalul fondurilor publice. Restul de 25% dintre fonduri, 356 milioane de euro, au fost alocate de Guvernul tarii noastre.

"In afara de aceasta alocare, proiectele care au necesitat cofinantare privata au atras fonduri, din partea beneficiarilor, de peste 800 milioane de euro. Cu alte cuvinte, in total, prin Programul SAPARD s-au putut investi in mediul rural aproximativ 2,2 miliarde de euro”, se mai spune in comunicatul de presa.

Programul SAPARD a fost conceput pentru a sprijini eforturile de aderare la Uniunea Europeana a tarilor candidate din Europa Centrala si de Est si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comunitara. Asistenta a fost oferita in perioada 2000 - 2006.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii