Proiectul legii cadru a economiei sociale va fi prezentat ministrului Muncii, in martie


Legea este in discutie si, dupa prezentare, proiectul va fi promovat si dezbatut de diverse grupuri, pentru initierea procesului legislativ.

"Se doreste o lege cadru care sa defineasca conceptele folosite deja in Romania, cum ar fi economie sociala, intreprindere sociala, intreprindere de insertie, marca sociala etc. Se vor propune, de asemenea, o serie de facilitati fiscale de care ar putea beneficia aceste entitati ale economiei sociale, dupa certificarea lor in acest sens. Proiectul a inceput acum aproape doi ani si mai continua aproximativ un an, posibil sa se prelungeasca putin. Componentele acestui proiect amplu strategic sunt: cercetare, elaborarea legii economiei sociale, infiintarea de centre de resurse, formare si instruire, incheierea de parteneriate nationale si transnationale, promovarea economiei sociale si infiintarea de intreprinderi sociale", spune pentru startups.ro Florica Chereches, Executive Director la Integra Romania.

Proiectul de realizare a legii se numeste "Economia sociala - Model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate", in care sunt implicati Ministerul Muncii, Familiei si Protectei Sociale, Bernard Brunhes International, European Network for Social Integration Enterprises (ENSIE), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Integra Romania, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, sector 1, Bucuresti (DGASPC), Directia de Asistenta Sociala Comunitara a municipiului Timisoara si Primaria Piatra-Neamt.

Andra Brebeanu, Senior Consultant la Eurogrant, spune ca in ghidul de finantare pentru Domeniul Major de Interventie 6.1 “Dezvoltarea economiei sociale” (axa prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale" din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), economia sociala este termenul generic utilizat pentru a face referire la un grup de persoane fizice sau juridice care se reunesc pentru a-si asuma un rol economic activ in procesul de incluziune sociala. De exemplu, cooperative, intreprinderi sociale, ONG-uri (fundatii si asociatii) si alte organizatii care au un rol important in activitati de gestionare unor unitati de productie/servicii sau cu scop in asigurarea si mentinerea de locuri de munca pentru persoanele care fac parte din grupurile vulnerabile si consolidare, a unei societati incluzive si coezive, bazate pe intelegerea si respectarea, la nivel general, a drepturilor omului.

Reprezentantii MMFPS spun ca economia sociala ofera un mod de dezvoltare a afacerilor bazat pe principiile echitatii, responsabilitatii sociale si transparentei, care incurajeaza participarea democratica la luarea deciziilor.

"De-a lungul timpului, economia sociala si-a demonstrat capacitatea de adaptare la contexte economice si sociale dificile si a creat noi forme de interventie care raspund in mod esential cerintelor activitatii economice si contribuie astfel la incluziunea activa a beneficiarilor. Asadar, schimbarile produse de criza pot fi considerate si <oportunitati> a caror valorizare revine si domeniului economiei sociale", precizeaza reprezentantii MMFPS.

In Uniunea Europeana, interesul pentru economia sociala este reprezentat de strategia "Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii".

Directorul Executiv de la Integra Romania spune ca, in general, orice forma de economie sociala respecta urmatoarele criterii: prioritate acordata interesului general fata de maximizarea profitului; asociere libera si deschisa; drept egal de vot al membrilor, independent de aportul de capital sau de valoarea cotizatiilor; autonomie decizionala; organizare de sine-statatoare, prin statutul de persoana juridica; independenta fata de domeniul public, prin calitatea de persoane juridice de drept privat; in cazul distribuirii profitului catre membri, realizarea acesteia proportional cu activitatea lor in cadrul organizatiei, si nu cu aportul de capital sau valoarea cotizatiilor, cu exceptia cazului societatilor cooperative de gradul 1 si a cooperativelor de credit.

(Citeste aici mai multe despre nivelul de dezvoltare al antreprenoriatul social in Romania)

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii