Rata de ocupare a birourilor din Bucuresti a scazut cu 31% in T1 2009, fata de T1 si T4 2008


Potrivit unui raport al BNP Paribas Real Estate, majoritatea tranzactiilor se semneaza acum pentru cladiri de clasa B situate in zona de nord a orasului.

In prezent, piata europeana a birourilor inregistreaza un exces de oferta, se arata in raportul "Office Market - Q1 2009", realizat de BNP Paribas Real Estate. La nivelul tuturor celor 19 orase europene monitorizate, rata de ocupare a spatiilor de birouri a scazut cu 22% pe parcursul unui an, in timp ce oferta de spatii a crescut cu 10%.

In acelasi timp, ratele de neocupare au continuat sa creasca in numeroase orase europene. Pentru spatiile aflate in constructie ritmul lucrarilor a incetinit, dezvoltatorii incercand sa reduca numarul proiectelor nou livrate pe piata pentru a evita o crestere semnificativa a ofertei.

In Bucuresti, unde situatia s-a prezentat mai bine in 2008, rata de neocupare a crescut cu 1,5 puncte procentuale. Potrivit raportului BNP Paribas, acest fapt s-a datorat in principal finalizarii de noi proiecte si scaderii cererii.

In primul trimestru al acestui an, chiriile pentru birourile de clasa A au inceput sa scada in toate orasele europene. Proprietarii au realizat ca nivelul din 2008 al chiriilor nu mai este sustenabil in conditiile economice actuale. Pentru a nu ramane cu spatiile neocupate si pentru a evita relocarea actualilor chiriasi, acestia au inceput sa accepte chirii mai mici si sa ofere diverse stimulente.

Potrivit raportului, activitatea de inchiriere continua sa scada in toate orasele Europei. Companiile doresc sa isi reduca cheltuielile prin relocarea in birouri mai putin scumpe. De aceea cererea pentru spatii mai ieftine se mentine la un nivel ridicat, insa nu toate companiile sunt dispuse sa se mute imediat, multe dintre acestea fiind tentate sa astepte o scadere si mai accentuata a chiriilor si sa incheie tranzactii mai avantajoase.

Conform BNP Paribas, cresterea somajului va afecta negativ piata inchirierilor in 2009, dar oferta ridicata de birouri noi, moderne si mai ieftine ar putea stimula cresterea cererii din partea chiriasilor dispusi sa se relocheze.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii