Raul Ciurtin: Criza economica grabeste consolidarea pietei lactatelor


Potrivit presedintelui Albalact, peste doi ani, aceasta piata va fi disputata de cativa jucatori mari care vor avea puterea financiara sa-si promoveze marcile.

Mentinerea si evolutia ascendenta in vreme de criza inseamna bugete importante pentru a promova si a vinde mai ieftin si pentru strategii bune. Cei care vor reusi sa joace adaptat si profesionist vor juca mai departe. Acesti cativa jucatori mari vor putea beneficia in continuare de potentialul de crestere al pietei care se mentine”, spune Raul Ciurtin, presedintele Albalact Alba Iulia.

El considera ca, in schimb, vor disparea din piata toti procesatorii mici si medii, din cauza presiunii generate in special de preturile mici si de valoarea scazuta a consumului.

Vor mai ramane jucatori de nisa, dar foarte putini. Teoria este valabila si pentru producatorii de lapte (fermierii) care sunt supusi acelorasi presiuni. Laptele materie prima ieftina care intra in tara prin import ataca politica slaba in agricultura si accentueaza lipsa de eficienta deja existenta a majoritatii fermierilor romani, conducandu-i spre faliment. Putini dintre producatorii si procesatorii de lapte sunt pregatiti sa faca fata contextului economic actual”, adauga Raul Ciurtin.

In industria FMCG, consumul continua sa creasca din punct de vedere cantitativ, ca si pana acum, numai ca valoarea lui este mai mica, se arata in comunicatul de presa al Albalact.

Oamenii cumpara la fel de multe lactate, dar s-au orientat spre produse de baza, ieftine - lapte, smantana, unt. Promotiile de pret au devenit strategia de baza in industrie in aceasta perioada. Iar daca marii producatori mizeaza acum pe lactatele mai putin importante ca valoare comparativ cu alti ani, retailerii conteaza si ei pe promovarea puternica a marcilor lor private, marind presiunea in piata, alaturi de importurile de produse ieftine.

Compania Albalact are in continuare asteptari mai mari fata de ritmul de crestere general al pietei, dupa ce rezultatele din primul trimestru al acestui an au aratat o crestere semnificativa comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. (Citeste aici mai multe informatii despre rezultatele financiare ale Albalact)


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii