Recesiunea va mai dura patru - sase ani
Laza Kekic, Director of Country Forecasting Services la The Economist Intelligence Unit (EIU), spune ca de-abia in 2014 se va vedea o revenire modesta la nivel global, chiar daca aceasta va incepe anul viitor.
Laza Kekic a subliniat, in conferinta Coface - Risc de Tara, ca aceasta situatie se vede din faptul ca in zona euro criza este fara sfarsit si ritmul de crestere al tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India, Chinei) a incetinit.
"Anul 2014 va fi cel mai bun an dupa criza din 2009 - 2010, dar poate aparea o noua criza, din cauza zonei euro", a completat Director-ul Country Forecasting Services al EIU.
Laza Kekic a mai spus ca Grecia nu va fi exclusa din zona euro, pentru ca ar duce la afectarea prea multor tari.
Ea a mentinonat ca Romania este mai putin afectata de ceea ce se intampla in zona euro si in Grecia fata de alte tari din Sud Estul Europei.
Conform indicelului de vulnerabilitate al EIU, anul trecut tara noastra se plasa la mijloc intre tarile din Europa Centrala, de Est si de Sud, inclusiv tarile din fostul bloc comunist. Acest indice ia in calcul expunerea la zona euro, riscul sectorului bancar, riscul valutar si deficitul bugetar.
Katarzyna Kompowska, membru al Supervisory Board la Coface Central Europe&Platform Manager Coface Austria Holding, a spus ca cea mai mare problema din prezent in economia globala sunt datoriile suverane si somajul. In Uniunea Europeana, tarile cu cele mai multe probleme sunt Grecia, Italia, Irlanda.
De asemenea, ea a precizat ca motivele crizei din Uniunea Europeana sunt complexe, pe langa datoriile suverane, alte motive sunt situatia institutiilor financiare, gradul de indatorare al firmelor, disciplina de plata a unor state etc.
"Solidaritatea Europei este importanta pentru regiune. Responsabilitatea nationala nu trebuie sa se refere intotdeauna la Bruxelles pentru a gasi solutii, ci in propria tara. Poate fi dureros, dar este singura cale. Important este sa te uiti inainte si sa te gandesti pe termen lung. Banii usori sunt baza crizei de maine. Oamenii trebuie sa se gandeasca dincolo de succesul urmatorului raport trimestrial. Riscurile vin cu un pret. Cei care ignora pretul pentru un profit rapid isi ignora viitorul. Aceasta situatie ofera posibilitatea de noi strategii si noi moduri de dezvoltare a economiei in viitor", a detaliat Katarzyna Kompowska.
Ea a subliniat ca in tarile in care s-au aplicat programe de austeritate se vor vedea costuri politice, iar tarile emergente (tarile BRIC) pot lua, oricand, masuri de a stimula cresterea economica.
Julien Marcilly, Head of Country Risk in Departamentul de cercetari economice al Coface, a precizat si el ca in zona euro criza este multidimensionala, mentionand aceleasi cauze - somajul, indatorarea ridicata, atat la nivelul locuintelor, cat si al companiilor.
Laza Kekic a avertizat asupra riscurilor politice pentru tarile din Europa Centrala, de Est si de Sud, mentionand ca aceste conditii sunt date de urmatoarele caracteristici: democratii neconsolidate, niveluri ridicate de insatisfactie populara, dispute etnice si legate de granite, in unele state, nivel ridicat de somaj, coruptie si niveluri reduse de incredere in institutiile politice.
Coface estimeaza in acest an ca Romania va avea o crestere economica de 1%, se arata intr-un comunicat de presa.
Julien Marcilly a mai spus ca in acest an economia Bulgariei va avansa cu 0,4%, cea a Poloniei si Turciei cu cate 2,8%, a Slovaciei cu 2,9%, iar cea Ungaria va scadea cu 1,6% si a Cehiei cu 1,3%.
Dintre tarile din Uniunea Europeana, Romania s-a plasat pe locul patru ca ritm de crestere economica in acest semestru, dupa Suedia, Letonia si Slovacia.
Dupa o stagnare in primul trimestru, economia Uniunii Europene a scazut in al doilea trimestru cu 0,2%, ceea ce poate duce la o usoara recesiune in zona euro in acest an.
De asemenea, Coface evalueaza riscul de tara pentru Romania in clasa "B", in care este mentinuta din ianuarie 2010.
Din Europa Centrala si de Est, Cehia este tara cel mai bine plasata, in clasa de risc "A2", in scadere, urmata de Estonia, Polonia si Slovenia, cu "A3", iar pe ultimul loc se situeaza Serbia, cu "C".
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.