Relaxarea fiscalitatii ar atrage mai multe fonduri de private equity
Conform unui studiu, Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste interesul fondurilor de a investi, desi are printre cele mai mici taxe si impozite.
Studiul a fost facut de Asociatia Europena de Private Equity si Venture Capital (EVCA), impreuna cu departamentul Mergers & Acquisitions Tax Services al companiei de consultanta si audit KPMG. Cu un total de 2,27 puncte, Romania s-a clasat pe locul 24, din 27 de tari, se arata in comunicatul de presa.
Aceasta este a patra editie a studiului, care este realizat o data la doi ani. Tarile sunt clasificate pe o scara de la 1 la 3, unde 1 este cel mai ridicat punctaj si 3 cel mai scazut. De mentionat ca fata de acum doi ani, Romania si-a imbunatatit punctajul cu 0,08 puncte.
“Rezultatele acestui studiu sunt interesante deoarece demonstreaza ca multe tari, care in mod traditional sunt considerate ca au impozite ridicate, asigura un mediu care incurajeaza investitiile de tip venture capital si private equity. Spre deosebire de acestea, unele noi state membre UE, precum Romania, cu rate reduse ale impozitului pe profit si impozitului pe venitul personal, nu stau la fel de bine”, spune Valentin Tic, Tax Partner la KPMG Romania.
Chiar si in aceste conditii, fondurile de private equity sunt atrase de oportunitatile de investitii din Romania.
“Proiectele de dezvoltare a infrastructurii ar putea fi partial finantate din fonduri de investitii de tip private equity si venture capital si exista intr-adevar fonduri mari care se concentreaza in special asupra acestui tip de investitii”, detaliaza Wilson Balachandra, Partner in KPMG Romania, Departamentul Financial Advisory Services.
Daniela Nemoianu Istocesu, Partner al Departamentului Advisory din cadrul KPMG Romania, spune ca pentru a incuraja fondurile sa investeasca in tara noastra este nevoie ca autoritatile din Romania sa promoveze politici si strategii clare, coerente si durabile pe termen lung.
”In conditiile actuale de declin economic global, este tot mai important ca guvernele sa stimuleze investitiile prin crearea acelor structuri fiscale care sa incurajeze capitalul privat si capitalul de risc”, completeaza Patrick Leonard, coordonatorul Departamentului Tax din KPMG Romania.
Anul acesta, Franta s-a clasat pe locul intai in clasament, cu 1,23 puncte, si a fost urmata de Irlanda (1,32) si Belgia (1,33). Media pe continent este de 1,85 de puncte. Dintre tarile din Europa Centrala si de Est cel mai sus in top se afla Ungaria (locul 13, cu 1,84 puncte). Urmatoarea tara clasata din regiune este Polonia (locul 17, cu 1,95 de puncte). Pe ultimul loc al studiului si in regiune este Cehia, cu 2,4 puncte.
Fata de anii precedenti, studiul releva si faptul ca diferentele dintre cele mai favorabile si cele mai putin favorabile sisteme juridice si fiscale din Europa sunt mai mari decat in anii precedenti.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.