Reprezentantii Coface estimeaza ca, in Romania, criza economica se va incheia in acest an


Reprezentantii Coface Romania estimeaza o crestere economica de 1% pentru tara noastra in 2010 si conditioneaza revenirea de cresterea economica a tarilor din Europa de Vest.

"Inflatia de 4% nu pune probleme pentru ca cererea este redusa", a spus Cristian Ionescu, Country Managerul Coface Romania, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia prezentarii "Coface Country Risk".

Crestrea accizei la tutun a fost principalul determinant al cresterii ratei inflatiei in noiembrie 2009 pana la 4,7%, avand in vedere ponderea semnificativa a acestor produse in consul de consum, potrivit Coface.

"Nu trebuie sa ne ingrijoram nici de datoria externa de 60% pentru ca sunt state cu o datorie mai mare decat a Romaniei, de exemplu, Japonia - cu 200%. Este drept ca si riscul Romaniei este mai mare, dar nu trebuie sa ne ingrijoreze", adauga Cristian Ionescu.

Conform Coface Romania, sectorul industrial a fost primul afectat de criza internationala, dar si primul care a inregistrat cresteri, initial datorita industriei auto. De asemenea, sectorul industrial este si cel care va iesi primul din criza dintre sectoarele economice din tara noastra. 

Punctele forte ale Romaniei in acest an sunt piata mare, forta de munca cu un cost scazut si o cometitivitate ridicata, gradul scazut de indatorare a sectorului public si suportul Fondului Monetar International (FMI) pentru acoperirea deficitului de cont curent. Rezerva valutara de 28,3 miliarde de euro si nivelul ridicat de lichiditati al bancilor sunt alte puncte forte ale Romaniei, potrivit Coface.

Punctele slabe sunt reactia slaba a guvernului la cresterea dezechilibrelor externe si interne si politicile guvernamentale prociclice cu tendinte populiste, dependenta crescuta de fluxuri de capital straine. Deficitul de cont curent ridicat si gradul de indatorare in valuta ridicat al sectorului privat, precum si vulnerabilitate crescuta la volatilitatea cursului de schimb valutar sunt alte puncte slabe ale tarii noastre in acest an.

Cristian Ionescu subliniaza ca ar fi un dezastru pentru Romania daca nu ar respecta angajamentele semnate cu FMI. Alte riscuri sunt instabilitatea politica si programele guvernamentale deficitare, politicile economice si fiscale incoerente, cresterea somajului si mentinerea creditarii la un nivel restrictiv. Investitiile straine pe un trend descendent (-84% in noiembrie 2009, fata de noiembrie 2008) si lichiditatile din ce in ce mai scazute la nivelul companiei sunt alte riscuri.

In aceste conditii, Coface a mentinut ratingul de tara al Romaniei la B, similar cu cel din iunie anul trecut. Acesta corespunde unui mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii