Rominservices Therm: 2 mil. dolari pentru energie solara


Compania intentioneaza sa monteze 600 de panouri solare in municipiul Mangalia.

Panourile vor fi montate pana in 2009 - 2012 si vor avea aproximativ 720 mp, acestea fiind utilizate pentru sustinerea/completarea furnizarii de apa calda menajera si agent termic, se arata in comunicatul de presa.

Banii necesari pentru derularea investitiei vor proveni atat din surse proprii, cat si din diverse programe nationale si europene de finantare.

"Dupa finalizarea acestui proiect, compania va detine aproximativ 1.400 de metri patrati de panouri solare, iar impactul acestora s-ar putea concretiza in reducerea cu cel putin 5% a preturilor actuale", spune Iulian Staicu, directorul general al companiei.

Principalul producator si furnizor de apa calda si agent termic din municipiul Mangalia, Rominservices Therm a initiat acest proiect in 2005, cand a instalat peste 360 metri patrati de panouri solare. Acestea asigurau in perioada de vara peste 70% din necesarul de apa calda menajera pentru 500 de apartamente, iar iarna ele functioneaza in completarea energiei termice produse in mod clasic prin arderea de combustibil lichid.

In prezent, compania are instalate in Mangalia peste 540 de panouri solare (circa 630 mp), concentrate in doua din cele 27 centrale termice operate si care asigura apa calda menajera si aport la caldura pentru un numar de 660 de apartamente dintr-un total de 800 de apartamente arondate.

Utilizarea acestor panouri solare a determinat in 2007 o scadere cu aproximativ 8% si respectiv 16% a consumului anual de combustibili aferent celor doua centrale, in conditiile in care acestea sustin in proportie de 85% din necesarul de apa calda menajera in sezonul cald.
Investitiile realizate din 2003 pana in prezent in sistemul centralizat de productie si distributie de apa calda menajera si agent termic al orasului Mangalia se ridicau la finele lunii ianuarie la aproximativ 8,8 milioane de dolari (20,5 milioane RON). Acestea au urmarit modernizarea tuturor celor 27 de centrale, inlocuirea a 83% din totalul retelelor de distributie (inclusiv montarea retelelor de recirculare a apei calde menajere ), precum si montarea unui numar de peste 800 de aparate de masura a energiei termice, pentru stabilirea corecta a consumului de energie termica la nivelul blocurilor.

Rominservices Therm este un parteneriat public-privat creat la finalul anului 2002 intre compania Rominserv si Consiliul Local Mangalia. Actionarii companiei sunt: Rominserv SA - 59%, Intertherm SRL - 19%, Consiliul Local al Municipiului Mangalia - 11%, Rompetrol SA - 1% si Rominservices Therm SA - 10% (cota rascumparata de la fostul actionar R.A. GOLD).


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 


Nu exista comentarii