Sansa vinurilor romanesti este valorificarea celor facute din soiuri autohtone pure


Aprecierea a fost facuta Giuseppe Vaccarini, presedintele Asociatiei Somelierilor Profesionisti din Italia, prezent la a patra editie a “Trofeului Someleriei Cramele Halewood 2009”.

Producatorii autohtoni ar trebui sa se concentreze pe astfel de vinuri, deoarece acestea pastreaza un anumit specific si imaginea locala, ceea ce ajuta la oferirea a ceva diferit clientilor.

Vinurile romanesti sunt bune. Cu siguranta daca un somelier de la un restaurant din Romania ii va recomanda unui client strain un vin romanesc, acel client va aprecia vinul respectiv”, completeaza Giuseppe Vaccarini.

Doru Dumitrescu, presedintele Asociatiei Somelierilor din Romania (ASR), spune ca printre soiurile cele mai apreciate ar putea fi, in cazul vinului rosu, feteasca neagra, negrul de Dragasani si Novac, iar, in cazul vinului alb, feteasca alba si cramposie selectionata.

Presedintele Asociatiei Someleriei Profesioniste din Italia mai spune ca unul dintre cele mai importante aspecte pentru ca vinul romanesc din soiuri autohtone sa fie cunoscut este de a i se face publicitate in afara tarii.

Giuseppe Vaccarini adauga faptul ca tarile unde ar putea fi exportat vinul romanesc sunt cele care au o cultura pentru mancare si cele in care nu se produce vin, precum cele scandinave.

Doru Dumitrescu completeaza ca, din punct de vedere al volumului, vinul romanesc ar putea fi vandut in tarile asiatice si cele scandinave.

ASR are 300 de membri dintre care 100 - 150 sunt profesionisti. Orasele din Romania unde se gasesc cei mai multi profesionisti in domeniul someleriei sunt cele unde turismul este dezvoltat, exemplele fiind Bucuresti, Cluj-Napoca si Brasov.

Asociatia din Romania face parte din Asociatia Internationala a Someleriei.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii