Sase firme romanesti in topul Deloitte Technology Fast50, Europa Centrala


Cu trei companii mai mult decat anul trecut, Romania a urcat anul acesta pe locul patru in randul tarilor din regiune.

Dintre companiile romanesti inscrise in competitia din acest an, jumatate s-au calificat in topul final si doua dintre ele s-au clasat in primele zece:  TeamNet International din Bucuresti s-a clasat pe locul doi, iar AROBS Transilvania Software din Cluj-Napoca, pe locul opt, se arata in comunicatul de presa.

Deloitte Technology FAST 50, Europa Centrala, se afla la a zecea editie si include cele mai dinamice companii din tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2004 - 2008).

Companiile inscrise trebuie sa detina proprietate intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale sau sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidatii trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa nu fie controlati de un investitor strategic si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.

Pe lista firmelor finaliste din Romania se afla: TeamNet International (locul 2, cu o rata de crestere de 3,317%), AROBS Transilvania Software (locul 8, +1.663%), LASTING Software din Timisoara (locul 29, +487%), The RED Point din Iasi (locul 35, +430%), Advantage Software Factory din Bucuresti (locul 45, +350%) si Romanian Soft Company, tot din Bucuresti, (locul 47, +312%).

Intr-un context care la sfarsitul anului 2008 nu parea foarte fericit, am reuait sa avem creseri atat pentru 2008, ca s pentru 2009, in toate zonele de business in care activam: navigatii GPS, sisteme de localizare parc auto prin GPS si solutii software dedicate firmelor din Romania, Europa de Vest si Statele Unite. Pentru urmatoarea perioada avem in vedere extinderea activitaţilor AROBS in Asia, mai exact Hong Kong, zona care prezinta un potential deosebit pentru solutiile de business. Aceasta extindere ne va permite o consolidare atat la nivel regional, cat si international”, spune Voicu Oprean, directorul general si proprietarul AROBS Transilvania Software.

Romania a intrat in aceasta competitie pentru prima data anul trecut, cu trei companii in clasamentul final. Pentru anul acesta numarul firmelor finaliste din Romania s-a dublat, tara noastra a ajuns pe locul patru in randul tarilor incluse in top, dupa Ungaria (locul 11), Polonia (locul 9) si Cehnia (locul 8).

Rezultatele din acest an indica evolutia distincta a fiecarei industrii de tehnologie din regiune. Liderii sus-mentionati isi reduc nivelul de reprezentare (cu 28 de firme in acest an, fata de 36, in 2008), pe masura ce companiile lor se maturizeaza, iar veniturile nu mai pot creste intr-un ritm foarte accelerat. De cealalta parte, industriile mai mici castiga teren si au mai multe companii printre finaliste”, spune Ahmed Hassan, Partener Audit si Lider al industriei de Tehnologie, Media si Telecomunicatii, Deloitte Balkans.

Reprezentantul Deloitte adauga faptul ca desi per ansamblu ratele de crestere s-au redus semnificativ fata de anul trecut, pe fondul declinului global, Romania isi mentine o rata de crestere mai mare decât rata medie pe ansamblu (+1.093%, fata de +933%), ceea ce indica un potential major pentru industria de profil, pe termen lung.

Ca si in editiile anterioare, finalistii din clasamentul regional vor fi in mod automat nominalizati in competitia Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Anul trecut, România a fost reprezentata de doua companii in primele 100 de finaliste: AROBS Transilvania Software (locul 49) si TeamNet International (locul 71).


Concluziile generale ale Deloitte Central Europe Technology FAST 50:
- Companii din zece tari central-europene au intrat in topul din acest an, editia pe 2009 devenind astfel cea mai diversa de pana acum.
- 24 de firme noi au debutat in competitie.
- Companiile de Internet si dezvoltatorii de software domina in continuare ierarhia.
- Pe fondul crizei, rata medie de crestere la nivelul intregului clasament s-a diminuat de la 1,271%, anul trecut, la 933%, in 2009 
- Rata medie de crestere a primelor cinci companii clasate a scazut de la +5,204%, anul trecut, la +3,526%, in 2009
- Perioada medie de activitate a companiilor din FAST 50 este zece ani.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii