SEEPEA: Fondurile de investitii au investit 56 de milioane de euro in Romania, in primele noua luni din 2010
Conform unui studiu al SEEPEA (Asociatia Fondurilor de Private Equity si Venture Capital din Europa de Sud-Est), suma reprezinta 55% din valoarea investita de fondurile de investitii in aceeasi perioada a anului trecut.
Pe domenii, cele mai multe investitii au fost atrase de serviciile medicale si de industria farmaceutica (22 de milioane de euro), urmate de retail, bunuri de larg consum, constructii, energie, comunicatii si transport, se arata in comunicatul de presa, transmis cu ocazia celei de-a patra conferinte anuale a SEEPEA, "Private Equity - Strenghtening companies for economic recovery".
"Au existat doua cauze pentru acest nivel redus al investitiilor. Desi antreprenorii incep sa auda de beneficiile aduse de fondurile de private equity, inca nu si-au ajustat suficient asteptarile privind valoarea afacerii. O alta cauza este lipsa de flexibilitate a bancilor, care inca nu gasesc solutii pentru a sprijini investitiile fondurilor de private equity. Ambele situatii sunt in schimbare si speram ca nu vom mai avea o asemenea scadere", a spus Irina Anghel, secretarul general al SEPEEA, in cadrul unei conferinte de presa.
De mentionat ca anul trecut, in ultimul trimestru, s-au incheiat cele mai mari tranzactii ale anului, valoarea din acel trimestru fiind de 120 milioane de euro.
Robert Luke, directorul fondului de investitii GED a spus ca in zona Central si Sud-Est Europeana inca este o mare neincredere in consum, iar unele investitii au fost amanate din acest motiv si ca o reluare a investitiilor se va face odata cu cresterea consumului.
El a mai spus ca anul viitor situatia poate fi precum cea din acest an, iar o crestere a investitiilor din partea fondurilor se va face din 2012.
Un rol in impulsionarea investitiilor il pot avea bancile.
"Intrebarea este daca bancile sunt pregatite sa lucreze cu noi. Pentru asta trebuie indeplinite trei obiective. Unul este ca bancile sa inteleaga business-ul. Doi este ca bancile trebuie sa inteleaga ca problemele pe care le au nu se rezolva daca isi baga capul in nisip, precum strutii, si trei ca fondurile de private equity sa inteleaga cum lucreaza bancile si de ce nu dau credite", a mai spus Robert Luke.
El mai spune ca un alt aspect este de a discuta cu bancile despre firmele aflate in dificultate, inainte ca acestea sa intre in insolventa.
Irina Anghel a mantionat ca antreprenorii trebuie sa inteleaga faptul ca ceea ce fac fondurile de investitii este de a evalua companiile in contextul local si global.
Anul trecut, investitiile fondurilor de private equity in Romania au fost de 220 de milioane de euro, fiind aproape 52% din investitiile din Centrul si Estul Europei (CEE).
In 2009, finantarile de private equity din Romania au avut o pondere de 0,18% din PIB, sub media tarilor din CEE, de 0,22% din PIB, si la mare distanta de liderul din domeniu Cehia, cu 1,017% din PIB.
SEEPEA a anuntat ca fondurile de private equity active in CEE au capital in administrare de aproximativ 4 miliarde de euro, pentru investitiile în regiune.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.