Segmentul de bricolaj castiga teren pe timp de criza


Potrivit unui studiu realizat de Ipsos, situatia economica actuala a facut ca multi romani sa prefere sa execute personal lucrari de bricolaj, precum reparatiile necesare in casa sau redecorarea locuintei.

Studiul a fost realizat in luna august 2009, la cererea Robert Bosch SRL, se arata in comunicatul de presa. Sondajul s-a desfasurat telefonic, iar esantionul a fost format din 1.000 de persoane din diferite orase din Romania.

Un procent de 70% dintre respondeti au declarat ca in aceasta perioada de incertitudine financiara prefera sa duca singuri la bun sfarsit micile reparatii si proiecte de infrumusetare a locuintei, decat sa cheme un mester profesionist.

Exista si situatii in care au fost reluate proiecte mai vechi, unii dintre respondenti executand lucrari care anterior pareau prea dificile pentru ei. Un procent de 69% dintre cei intrebati au spus ca acum prefera sa faca personal lucrari de bricolaj pe care le-ar fi evitat in trecut.

Pentru 66% dintre participantii la studiu, activitatile de tip "do-it-yourself" (DIY) a devenit o alternativa atractiva la activitatile de recreere, precum iesitul in oras sau mersul in vacanta, se mai arata in comunicatul de presa.

Circa jumatate din cei intrebati in cadrul studiului condus de Ipsos prefera sa isi petreaca timpul liber acasa, implicati in lucrari de DIY. Cei mai multi respondenti au declarat ca fac personal lucrari precum: mici reparatii (79%), varuit (75%) sau gradinarit (77%). Un procent de 47% din total se relaxeaza si economisesc bani efectuand activitati de decorare sau amenajari de sezon, mai reiese din studiul citat.

O alta concluzie a studiului a fost ca proportia femeilor atrase de activitatile de DIY este aproape egala cu cea a barbatilor. Astfel, 68% dintre femei au raspuns ca prefera sa execute lucrarile de bricolaj pe care le-ar fi evitat in trecut, 65% efectueaza lucrari de amenajare in casa, in loc sa iasa des la restaurant sau sa plece in vacanta, si 69% dintre ele prefera sa se ocupe personal de reparatiile de mica anvergura si de proiectele pentru decorarea caminului.

La realizarea studiului, Ipsos a luat in calcul persoane cu varsta cuprinsa intre 14 ani si 75 de ani, in proportie egala femei si barbati, provenind din mediul urban si rural, cu venituri mici, medii si mari, din toate regiunile tarii si toate sferele sociale.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii