Seminar despre legislatia vamala, dedicat directorilor financiari


    


Evenimentul "Directorul financiar si legislatia vamala - 5 dovezi ale unui mariaj reusit" este organizat de Deloitte Romania si BusinessMark Event Management, pe 27 mai 2015, la Hotel Radisson Blu Bucuresti.

Legislatia vamala este extrem de complexa, atat prin multitudinea de reglementari care o guverneaza, cat si prin modul in care influenteaza contabilitatea si fiscalitatea unei societati. Cele mai mari litigii intre societati si autoritatea fiscala sunt de departe cele in materie vamala (taxe vamale, TVA la import si accize).

Pe langa provocarile impuse de respectarea ei, legislatia vamala ofera si un numar de facilitati fiscale si financiare menite sa incurajeze comertul international.

Complexitatea legislatiei vamale si modul in care influenteaza contabilitatea si fiscalitatea unei companii au creat necesitatea unor discutii aprofundate cu persoanele din departamentele financiar/contabil ale companiilor, discutii ce vor avea loc in cadrul acestui seminar. Structura seminarului, tematica abordata, exemplele practice alese, accentul pe nevoia unei comunicari continue intre logistica si financiar, il fac unic pe piata din Romania in prezent.      

Complexitatea regulilor impuse de comertul international in ultimul timp fac ca vamuirea marfurilor sa nu se (mai) finalizeze odata cu obtinerea liberului de vama. De exemplu, politica de preturi de transfer din cadrul grupurilor multinationale impune ajustari contabile trimestriale/anuale ale valorii bunurilor importate. Chiar daca aceste ajustari sunt post vamuire, ele trebuiesc luate in calcul retroactiv la determinarea valorii in vama a marfurilor importate.  Politica de preturi de transfer si implicit ajustarile aferente este cunoscuta de catre departamentul financiar/contabil.  Departamentul de logistica nu are cunostiinta de astfel de ajustari. Drept urmare, daca cele doua departamente nu comunica intre ele, riscam o determinare eronata a valorii in vama a marfurilor importate, care atrage de cele mai multe ori taxe suplimentare de plata.”,  spune Mihai Petre, coordonatorul departamentului de consultanta vamala al Deloitte Romania. 

Mihai Petre considera ca un alt exemplu ce impune ajustarea valorii in vama a marfurilor priveste discounturile de volum primite anual/trimestrial de importatori. 

Astfel de discounturi se primesc ulterior obtinerii liberului de vama si din nou, ajung in cadrul departamentului financiar/contabil. 

"Atata timp cat responsabilul din cadrul departamentului financiar/contabil nu cunoaste faptul ca astfel de discounturi pot diminua valoarea in vama (implicit taxele aferente), cel mai probabil nu va informa departamentul de logistica despre acest eveniment, iar societatea va pierde dreptul la o rambursare de taxe platite in plus”, mentioneaza Mihai Petre.

Nu in ultimul rand, importanta scutirii de la plata TVA in vama (economie de 24% pe fluxurile de numerar) pentru o societate este subestimata de cele mai multe ori de departamentul logistica, cel care este responsabil cu importul marfurilor. 

"Legislatia vamala ofera diverse scutiri de la plata TVA in vama, insa implementarea lor necesita timp si efort, iar detaliile necesare implementarii sunt cunoscute in principal de persoanele din cadrul departamentului de logistica.  Daca nu aplica pentru scutirea de plata TVA in vama, societatea este privata de cea mai mare facilitatea fiscala oferita in Romania dupa aderarea la UE, mai precis scutirea de la plata TVA in vama”, spune Mihai Petre.

Exemplele de mai sus si experienta avuta cu multi dintre clientii Deloitte arata importanta  comunicarii continue intre logistica si financiar si i-au determinat pe reprezentantii companiei de consultanta sa vina in intampinarea mediului de afaceri cu un seminar unic prin abordare, dedicat persoanelor din departamentul financiar/contabil al unei societati. 

Cele 5 dovezi ale unei colaborari reușite vor fi abordate in cadrul seminarului:
• Neplata TVA-ului in vama - 24% avantaj pentru fluxurile de numerar ale societatii;
• Certificarea AEO - economii si predictibilitate pe intreg lantul logistic (transport /depozitare/manipulare );
• Importanta unei imagini de ansamblu a lantului logistic - ce importam, ce exportam, ce livram intracomunitar - economii de taxe vamale si TVA;
• Pozitia financiara a societatii dupa 1 mai 2016, data intrarii in vigoare a noului Cod Vamal al Uniunii;
• Debitorul vamal - raspunderea in solidar.

Despre aceste aspecte vor discuta specialistii Deloitte Romania:
• Mihai Petre - Senior Manager servicii fiscale
• Daniela Neagoe - Senior Consultant servicii fiscale
• Ioana Lira - Senior Consultant servicii fiscale

startups.ro sprijina evenimentul in calitate de partener media.

Un material startups.ro Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii