Semne de redresare a pietei de achizitii si fuziuni din Europa Centrala


Desi climatul economic ramane un motiv major de ingrijorare pe viitor, Indicele Deloitte Private Equity indica un nivel mai ridicat de optimism in randul investitorilor profesionisti.

Astfel, indicele mentionat a crescut cu 30 de puncte in aprilie 2009, fata de minimul inregistrat in octombrie 2008, se arata in comunicatul de presa.

Guvernele si bancile centrale au luat masuri fara precedent menite sa stimuleze redresarea, iar cresterile recente de pe pietele de capital la nivel global sugereaza ca eforturile acestora restabilesc increderea”, spune Garret Byrne, lider M&A Transactions Services in cadrul Deloitte Central Europe.

El mai spune ca studiul realizat de Deloitte reprezinta o dovada in acest sens, indicand faptul ca, desi volumul de tranzactii si fonduri disponibile este estimat sa ramana la un nivel scazut timp de cateva luni, investitorii sunt din nou pregatiti sa raspunda pozitiv oportunitatilor.

Studiul releva un optimism imbunatatit in ceea ce priveste Europa de Vest si Statele Unite, dar profesionistii in capital de risc nu sunt inca pregatiti sa isi manifeste angajamentul fata de piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Europa Centrala. In acelasi timp, multi considera ca regiunea se va descurca mai bine decat alte zone afectate de declinul economic global.

Potrivit participantilor la studiu, piata M&A din Europa Centrala este in continuare intr-o etapa de inghet total. Cu toate acestea, ei preconizeaza ca declinul se va opri. Doar 19% se asteapta la noi scaderi, ceea ce reprezinta o imbunatatire semnificativa fata de procentul de 80% inregistrat cu sase luni inainte de aprilie 2009. O majoritate de 65% au fost de parere ca activitatea pe piata nu se va schimba in urmatoarele sase luni.

Europa Centrala ofera in continuare active de top. Al doilea val de privatizari este asteptat pe piata, iar evaluarile raman atractive comparativ cu alternativele din Europa de Vest”, mai spune Garret Byrne.

Studiul sugereaza ca jucatorii din piata de capital de risc sunt mai optimisti, 76% dintre ei cautand sa investeasca mai mult in perioada urmatoare, fata de 66% in octombrie 2008. Potrivit reprezentantilor Deloitte, cautarea “pietrelor pretioase” aflate in dificultate si accesibile la preturi mici va reprezenta principalul punct pe agenda majoritatii jucatorilor in domeniu, pe parcursul anului curent.

De asemenea, respondentii se asteapta sa isi imparta timpul aproape in mod egal intre administrarea portofoliului existent si noi activitati de investitii, in perioada urmatoare.

Asteptarile privind randamentul investitiilor erau mai optimiste in aprilie 2009, 19% dintre respondenti ancipand o imbunatatire, fata de minimul record de 5%, raportat in luna octombrie 2008.

Pe langa aceste concluzii pozitive, 51% dintre respondenti se asteapta la deteriorarea situatiei economice in perioada urmatoare, in timp ce 43% dintre ei nu se asteapta la schimbarea conditiilor de piata.

Chiar daca la prima vedere acest lucru nu pare ceva pozitiv, este de fapt o imbunatatire semnificativa fata de pesimismul masiv manifestat la sfarsitul lui 2008, cand 92% dintre participantii la studiu spuneau ca se asteapta la inrautatirea situatiei, niciun participant anticipand o redresare”, explica Byrne.

Cea mai dezbatuta intrebare in randul profesionistilor financiari din regiune este daca piata a atins deja pragul de jos, se mai arata in comunicatul de presa.

Pana la urma, doar timpul ne va spune asta si, in conditiile in care nivelul de incredere ramane ponderat, este prea devreme sa anuntam redresarea activitatii M&A. Cu toate acestea, cantarind opiniile exprimate de respondenti, se pare ca scaderea a atins pragul de jos si ca am trecut deja peste ce a fost mai rau”, subliniaza Byrne.

Indicele de incredere - Deloitte Private Equity Confidence Index - este calculat cu ajutorul raspunsurilor primite de la profesionistii de private equity care activeaza in Europa Centrala. El este format din raspunsurile date la primele sapte intrebari incluse intr-un chestionar de zece intrebari.

Pentru fiecare perioada luata in discutie, se calculeaza media raspunsurilor pozitive, raportata la suma raspunsurilor pozitive si negative, dupa care este comparata cu perioada de referinta - in cazul de fata, primavara lui 2003.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii