Smartree: topul locurilor de munca rare si bine platite


    


Potrivit Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, cu toate ca sunt sectoare unde batalia pentru un loc de munca este foarte mare, exista si o multitudine de pozitii rare, remunerate cu sume ridicate, inclusiv pentru persoane ce nu trebuie sa detina o diploma de studii superioare.

In topul meseriilor rare, unde este necesara absolvirea unei facultati, se afla cele de inginer topograf, inginer tehnician aparatura medicala, monitor studii clinice, inginer geodez si actuar, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Unele dintre aceste meserii sunt rare prin natura lor, piata locurilor de munca fiind una nu foarte ofertanta, asa cum este cazul inginerilor in topografie sau a celor geodezi. Insa, in cazul joburilor de actuar, piata se confrunta cu o lipsa de specialisti”, spune Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

In ceea ce priveste remuneratia pentru aceste pozitii, reprezentanta Smartree a subliniat ca, daca salariul inginerilor specializati in topografie, geodezie si aparatura medicala poate sa inceapa de la 2.500 de lei net/luna, actuarii pot castiga un minimum de 3.000 de lei net/luna. De asemenea, un job rar si foarte bine platit este cel de monitor studii clinice, unde salariul mediu ajunge  in jurul a 6.000 de lei net/luna.

Dincolo de meseriile rare unde este necesara o diploma de licenta, exista totusi o lista de pozitii la fel de rar intalnite, unde insa personalul nu are nevoie de pregatire superioara. Astfel, in topul meseriilor de acest fel se afla cele de controlor trafic aerian, sudor argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.

Chiar daca nu este necesar sa ai studii suprioare, acestea sunt totusi meserii speciale, care presupun anumite cursuri si calificari. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, in afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmeaza o perioada de formare profesionala, specifica acestui domeniu. De asemenea, calificarile de macaragiu si sudor sunt dobandite in urma absolvirii unor scoli profesionale, iar pentru cele de grefieri si somelieri, sunt organizate cursuri de formare profesionala specifice”, a mai spus Raluca Penes.

Insa, odata realizate calificarile necesare, aceste categorii de joburi aduc cu sine avantajul unei remuneratii ridicate. Astfel, salariul de inceput al unui controlor de trafic aerian este de aproximativ 20.000 de lei net/luna, ajungand si la 30.000 de lei net/luna, dupa cativa ani de experienta.

Pe de alta parte, macaragii, sudorii specialziati in argon si alpinistii utilitari castiga, in medie, intre 3.000 de lei si 3.500 lei net/luna. Somelierii, in functie de competente si nivelul de experienta, pot castiga in medie 4.500 lei net/luna, iar salariul unui grefier poate urca pana la 4.000 lei net/luna.

Raluca Penes a subliniat, de asemenea, ca meseriile de macaragiu si sudor sunt tot mai rar intalnite, deoarece exista un deficit acut de personal calificat in aceste domenii, foarte multi dintre cei ce detin astfel de aptitudini indreptandu-se catre joburi in alte tari.
 

Ce nevoi va avea piata muncii in urmatorii cinci ani
Cu toate ca astazi joburile enumerate sunt rare, acestea vor fi, treptat, tot mai intalnite si vor atrage personal ce va avea sansa sa obtina remuneratii pe masura.

Acestul lucru este urmarea nevoii tot mai mari, pe aceste segmente, pe piata locala a muncii.

Avand in vedere ritmul alert in care tehnologia evolueaza in timp, unele joburi vor disparea din piata, iar altele vor fi adaptate noilor inventii. Putem astfel mentiona industriile de retail si productie, domenii in care lucratorii comerciali, operatorii sau strungarii vor fi inlocuiti de masini si procese software”, a spus Raluca Penes.

Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, a fost infiintata in anul 2000 si proceseaza 550.000 de angajati anual, avand 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii