Spatiile din centrele comerciale sunt mai cautate decat cele stradale


Conform BNP Paribas, tendinta a aparut ca urmare a chiriilor mari cerute de proprietarii spatiilor stradale ultracentrale si a conditiilor economice actuale.

Orientarea comerciantilor catre spatiile din centrele comerciale a condus la o competitie intre dezvoltatori, care au fost nevoiti sa gaseasca solutii inovatoare pentru imbunatariea design-ului, arhitecturii si serviciilor oferite in cadrul proiectelor, se arata in comunicatul de presa.

Scaderea cererii pentru spatiile stradale, inceputa in 2008, a fost influentata si de incetinirea brusca a ritmului de extindere a retelelor bancare, a institutiilor financiare non-bancare si a lanturilor de farmacii, la care s-a adaugat nivelul foarte ridicat al chiriilor, comparativ cu calitatea spatiilor oferite.

Conform BNP Paribas, la inceputul anului 2008, valoarea medie a chiriilor pentru spatiile comerciale stradale a crescut cu aproximativ 10% - 15%, comparativ cu 2007. Cererea mai scazuta de la finalul anului a determinat mentinerea chiriilor la un nivel constant sau chiar o scadere usoara a acestora.

In a doua jumatate a anului trecut, nivelul maxim al chiriilor a atins valoarea de 120 de euro - 130 de euro mp/luna pentru spatiile stradale ultracentrale de pana la 75 mp, in timp ce pentru spatiile mai mari de atat, chiriile au fost de 80 de euro - 90 de euro mp/luna.

In general, chiriile practicate in galeriile comerciale nu au suferit modificari in 2008, fata de 2007. Anul trecut, chiriile pentru spatiile de pana la 75 mp s-au situat intre 100 de euro - 120 de euro mp/luna, in centrele comerciale, iar pentru suprafete mai mari de 75 mp, intre 25 de euro - 40 de euro mp/luna.

In 2008, cererea pe segmentul spatiilor din centrele comerciale a ramas la fel de intensa ca in anii precedenti. Potrivit reprezentantilor BNP Paribas, o contributie importanta au avut-o supermarket-urile si hipermarket-urile, care au ales spatiile din cadrul mall-urilor, in locul investitiilor greenfield.

Astfel, in Bucuresti, Billa si-a deschis unitati in City Mall si Liberty Center, in timp ce Carrefour va fi un chirias important pentru Grand Arena Mall. Alte doua lanturi comerciale importante, real-, si Cora, si-au anuntat intentia de a contracta suprafete de mari dimensiuni in cadrul proiectelor AFI Cotroceni Park si Sun Plaza, in momentul in care acestea vor fi finalizate.

Reprezentantii BNP Paribas estimeaza ca numarul de spatii stradale disponibile va continua sa creasca in prima jumatate a anului 2009. Numerosi comercianti vor inchide unitatile neprofitabile sau isi vor reduce suprafetele existente. De asemenea, consultantii sunt de parere ca vor fi incurajate noile tipuri de spatii precum parcurile comerciale si centrele multi-brand, de tip outlet. In plus, avand in vedere contextul economic actual, se estimeaza ca retelele de magazine tip discount vor fi atractive pentru clienti.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii