Stocul de birouri din orasele regionale - aproape de 1 milion mp la finalul lui 2018


    


Potrivit calculelor facute de reprezentantii firmei de consultanta Cushman & Wakefield Echinox, stocul de spatii de birouri moderne din principalele orase regionale din Romania (Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov) a ajuns la aproape 700.000 mp la jumatatea acestui an, comparativ cu un nivel de 2,6 milioane mp in Bucuresti.

Stocul de birouri din aceste orase este cu 73% mai mic decat in Bucuresti, desi numarul cumulat de studenti din cele patru orase este cu 5,6% mai mare decat in Capitala, se mentioneaza intr-un comunicat de presa. Datele centralizate de Institutul National de Statistica arata un numar de 181.734 de studenti in Cluj, Timisoara, Iasi si Brasov, fata de 172.038 de studenti in Bucuresti.

Este normal ca dezvoltarea pietei de birouri sa inceapa in capitale, unde se afla sediile celor mai mari firme si institutii publice. Insa, pe masura ce competitia pe forta de munca devine din ce in ce mai acerba, companiile cauta sa se extinda si in alte centre universitare importante, unde gasesc forta de munca bine pregatita, iar nivelul salarial este usor mai scazut. Vedem un potential semnificativ de crestere a pietei de birouri din afara Bucurestiului, drept dovada, pana la finalul anului 2018 stocul din Cluj, Timisoara, Iasi si Brasov va creste cu 35% - 40% si se va apropia de pragul de 1 milion mp”, spune Madalina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai semnificativa dezvoltare o vor avea in urmatoarea perioada orasele Timisoara si Cluj-Napoca, unde sunt programate spre inaugurare proiecte noi de birouri cu o suprafata de aproximativ 90.000 mp in fiecare dintre cele doua orase.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii