Stocul spatiilor logistice si industriale se indreapta spre 3.000.000 mp


    


Potrivit raportului “Romania Industrial & Logistics Market 2017”, realizat de Cushman & Wakefield Echinox, piata romaneasca a spatiilor industriale si logistice a ajuns la un stoc de 2.650.000 mp si se indreapta cu pasi repezi spre pragul de 3.000.000 mp, care va fi atins pana la finalul acestui an.

Aproape 90% din stocul actual este concentrat in Bucuresti si in alte cinci orase: Timisoara, Cluj-Napoca, Ploiesti, Brasov si Pitesti. Sibiu, Oradea si Arad sunt alte piete care au atras atentia dezvoltatorilor de spatii industriale si logistice, in timp ce regiunea Moldovei a fost evitata de majoritatea investitorilor din cauza infrastructurii mai slab dezvoltate.

Si noile proiecte sunt concentrate tot in aceste orase. Dintr-un stoc nou de aproximativ 450.000 mp propus spre livrare in 2017, Bucurestiul va atrage 56%, Timisoara 14%, iar orasul Pitesti 9%.

Piata logistica si industriala este intr-o etapa de dezvoltare efervescenta, atat din perspectiva cererii, cat si a ofertei. Anul 2017 a continuat tendinta din 2016, remarcandu-se printr-un nou record atat al livrarilor, cat si al tranzactiilor, cu un volum de peste 300.000 mp inchiriati in primul semestru. Suntem increzatori ca si in urmatorii doi - trei ani se va mentine aceasta tendinta”, spune Rodica Tarcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Pe fondul cererii in crestere, rata de neocupare a spatiilor industriale a scazut, la nivel national, spre nivelul de 4%, in timp ce in Bucuresti gradul de neocupare este de 3%, tinand cont ca dezvoltatorii nu mai au spatii mari disponibile spre inchiriere.

Potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox, in prima jumatate a acestui an, cererea a venit in special din sectoarele de retail si comert electronic (35%), respectiv logistica si distributie (33%).

In ultimul an, chiriile solicitate au urcat usor si variaza intre 3,95 - 4,25 euro/mp/luna in Bucuresti, intre 3,5 - 3,8 euro/mp/luna in Cluj-Napoca si intre 3,4 - 3,7 euro/mp/luna in Timisoara.

Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acopera impozitul pe proprietate, polita de asigurare, paza, mentenanta tehnica si peisagistica spatiilor exterioare, variaza intre 0,6 - 0,9 euro/mp/luna.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii