Strategie noua de business la Simplus: miza pe microplati si aplicatii mobile


In ultimii doi ani, Dan Boabes a renuntat la planurile internationale pentru compania pe care o detine si acum mizeaza pe piata interna de microplati prin SMS si aplicatii mobile.

 

Cea mai recenta miscare a companiei de servicii interactive prin SMS Simplus este achizitionarea cu aproximativ 40.000 de euro a aplicatiei Transport Urban in care se pot planifica rute in transportul public.

Aplicatia a fost dezvoltata de Tudor Iliescu si Emil Dancescu, a fost lansata acum trei ani, si are zeci de mii de utilizatori pe platformele Android si in Appstore.

"Am preluat atat partea de aplicatie, cat si echipa. Am facut un joint venture, separat de activitatea Simplus, care va prelua activitatea Transport Urban, dar se va ocupa si de dezvoltarea de aplicatii de mobile, atat pentru clienti parteneri Simplus, cat si in proiectele noi", spune pentru startups.ro Dan Boabes, fondatorul si CEO-ul Simplus.

Transport Urban are un parteneriat cu Vodafone iar noua varianta, care va aparea in cateva luni, va avea, pe langa partea de planning de ruta, si partea de plata pentru servicii de transport (care este deja disponibila pentru bucuresteni).

Achizitionarea aplicatiei face parte din strategia Simplus de extindere pe plata prin SMS pentru transportul public. In decembrie 2010, Simplus a lansat acest serviciu in Alba Iulia, la calatoria de o ora cu mijloacele de transport in comun.

"Acum, la Alba Iulia, circa 12% dintre tranzactiile pe mijloacele de transport la plata pe ora se fac de pe mobil", spune Dan Boabes.

In prezent, serviciul de plata a biletelor din transportul public prin SMS mai exista in Turda si, de la sfarsitul lui aprilie 2012, in Bucuresti, pentru abonamentul de-o zi.

La inceputul acestei luni, plata prin SMS a biletului de transport in comun va fi lansata la Iasi, pentru abonamentul de-o zi si cele de-o calatorie, iar pana la sfarsitul acestui an va fi disponibila in alte doua orase.

La mijlocul acestei luni, Simplus va lansa un proiect de plata prin SMS la automatele de cafea, fiind in faza de implementare.

"Va fi un proiect pilot, 20 de locatii. Vor fi amplasate in Gara de Nord, in business centere, zona universitara, astfel incat sa vedem un profil de trafic, un model de business. Presupunem ca studentii cumpara cu mobilul, dar poate nu-i asa. Lucram de un an si ceva la solutia tehnica, astfel incat sa functioneze cat mai aproape de 100%, indice de calitate", spune Dan Boabes.

De asemenea, compania implementeaza intr-o zona rurala plata prin SMS a cablului TV si a internetului, pentru ca era prea costisitor sa fie realizata acolo o casierie.


Alte proiecte de business
Compania achizitionata acum trei ani, furnizorul de video on demand Pocket, a fost absorbita de Simplus, contractele si produsele Pocket fiind integrate in oferta companiei.

"Sunt servicii care continua si genereaza venituri, suntem furnizori de continut video pentru principalii doi operatori de mobile din Romania, Orange si Vodafone", spune Dan Boabes.

De asemenea, Simplus intentioneaza sa intre pe piata de aplicatii mobile pe doua directii: clientii care le solicita un anumit continut - un joc, de exemplu; proiecte proprii, in masura in care au resursele necesare.

Pentru a-si realiza proiectele, in acest an, Simplus planuieste investitii de aproximativ 300.000 de euro, dintre care 70.000 de euro pentru a intra in Bucuresti pe plata de bilete prin SMS. 

Cifra de afaceri a Simplus pentru acest an este estimata la aproape sapte milioane de euro, cu 15% - 20% mai mare decat anul trecut. In 2010, veniturile companiei au urcat cu 150% fata de 2009, ajungand la aproape cinci milioane de euro.

Boabes spune ca plata biletelor prin SMS nu reprezinta inca mult din veniturile companiei, dar crede anul viitor va fi una dintre principalele surse de venit.

Pentru a-si optimiza resursele, Boabes a renuntat la dezvoltarea proiectelor sale online (de exemplu, site-ul pentru copii aa.bb) dar intentioneaza sa fie activ ca angel investor in domeniu si este interesat de proiectele care au un nou model de business.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii