Studiu: 2 din 5 consumatori sunt mai atenti la preturi decat in trecut


Conform studiului ShopperTrends 2009 al Nielsen, in gospodariile cu venituri mai mici, acest comportament este mai accentuat, ca de altfel si in orasele medii (47%).

Acest comportament este in medie de 39%, la nivelul intregii tari, se mai arata in studiul companiei de consultanta in retail Nielsen. Acesta a fost realizat pe un esantion de 1.200 de persoane din Bucuresti, sase orase mari si cinci orase medii (Arad, Piatra Neamt, Ramnicu Valcea, Targu Mures si Targoviste). Perioada de intervievare a fost decembrie 2008 - ianuarie 2009. Categoria de persoane intervievate a fost cea intre 15 - 65 de ani, fiind luata in calcul persoana din gospodarie care este responsabila de cumpararea produselor alimentare si a celor de ingrijire personala.

Suntem mai atenti la cum ne dramuim bugetul, dar nu renuntam la produsele scumpe”, spune Bogdana Baltasiu, Client Sales & Service Manager la Nielsen.

De altfel, fata de anul trecut, consumatorii sunt mai atenti la preturi in proportie de 46%, pe segmentul gospodariilor cu venituri mici. Dintre cumparatorii cu venituri medii, doar 39% sunt mai atenti la preturi in 2009, fata de anul trecut. Dintre cei cu un venit mare, doar 27% au mai mare grija la preturi in acest an, fata de 2008, se mai arata in studiu.


Profilul cumparatorului
Din totalul de cumpatatori, 60% sunt cei principali si 40% cei influentatori. In acest an, comparativ cu 2008, barbatii isi intaresc pozitia de principali - decidenti pentru cumparaturile gospodariei. Acestia reprezinta unul din patru cumparatori principali.

Dintre cumparatori principali, cea mai mare pondere (76%) o au femeile. Dintre acestea, in functie de varsta, cea mai mare pondere (38%) o au femeile intre 35 si 49 de ani. 

In categoria cumparatorilor influentatori, cei mai multi (68%) sunt barbati. Dintre acestia, cei mai multi (36%) sunt barbati cu varsta intre 25 si 34 de ani. 

Cei care fac cumparaturi au cam acelasi profil ca in anii trecuti. Influentatorii principali sunt adolescentii si in principal tinerele (n.red. - femeile intre 15 si 24 ani reprezinta 48% dintre cele din categoria cumparatorilor influentatori)”, mentioneaza Bogdana Baltasiu.

Frecventa de vizitare a magazinelor nu s-a modificat mult fata de anul trecut. Cu toate acestea, consumatorii viziteaza mai rar decat in 2008 comertul traditional: de trei ori pe saptamana chioscurile si alimentarele si aproximativ o data pe saptamana pietele.

Bogdana Baltasiu, adauga ca anul acesta au crescut vizitele la discounteri, datorita cresterii numarului de magazine de acest tip si ca urmare a faptului ca oameni s-au obisnuit cu acest tip de comert. 


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii