Studiu: 645 mp de mall la mia de locuitori in cativa ani


Pe piata din Romania, densitatea spatiilor comerciale moderne de inchiriat se va tripla in urmatorii trei – cinci ani, potrivit unui studiu al agentiei imobiliare Regatta.

Daca toate proiectele anuntate in acest moment pe piata vor fi finalizate, densitatea spatiilor comerciale moderne de inchiriat din Romania urmeaza sa ajunga la la 645 mp la mia de locuitori in trei – cinci ani, se arata in studiul citat. In prezent, densitatea spatiilor comerciale este de 170 mp la mia de locuitori.

Proiectele anuntate pentru urmatorii ani in Romania insumeaza 2.400.091 mp inchiriabili, din care 988.128 mp doar in Bucuresti. Suprafata inchiriabila anuntata a fi livrata in anii urmatori in Bucuresti este mai mare decat totalul spatiilor existente in prezent in principalele 13 orase din tara, din punct de vedere al numarului de locuitori.

Ramane insa de vazut care va fi procentul de finalizare reala a proiectelor anuntate, luand in calcul competitia din piata si potentialul pietei respective de a suporta o asemenea densitate. In plus exista proiecte care si-au anuntat finalizarea in urmatorii 3 - 5 ani, dar nu au inceput demersurile spre demararea constructiei”, spune Dragos Radu, analist piata in cadrul companiei Regatta.

In cazul oraselor Craiova si Ploiesti unde sunt anuntate foarte multe proiecte care determina o crestere foarte mare a densitatii la mia de locuitori, sansele de concretizare a mall-urilor anuntate sunt foarte scazute. Imposibilitatea oraselor de a suporta densitati de 1.072 mp sau 1.297 mp la 1.000 locuitori probabil ii va face pe dezvoltatori sa se reorienteze, sunt de parere reprezentantii Regatta.

Din punct de vedere al densitatii suprafetelor inchiriabile, orase precum Iasi, Cluj si Brasov se afla inaintea Bucurestiului. Insa, numarul mare de proiecte anuntate in Capitala pentru urmatorii ani va creste si densitatea din acest oras, depasind localitatile amintite.

Densitatea spatiului inchiriabil din Bucuresti a crescut cand s-a lansat Baneasa Mall, cel mai mare centru comercial existent in Capitala (85.000 mp inchiriabili). Pana la sfarsitul lui 2008, densitatea suprafelelor inchiriabile la mia de locuitori va continua sa creasca usor prin lansarea mall-urilor Liberty Centre in sectorul 5 si Grand Arena in sectorul 4.

Acum, suprafata inchiriabila de spatii comerciale moderne este de 855.313 mp in primele 13 orase din tara. Cel mai mare numar de metri patrati inchiriabili se gaseste in Bucuresti, unde cele sase mall-uri existente insumeaza  247.500 mp. Cluj Napoca are aproape jumatate din totalul spatiului inchiriabil din Bucuresti, adica 124.100 mp detinuti de cinci centre comerciale.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii