Studiu CBRE: in domeniul imobiliar, retail-ul stradal a fost cel mai afectat de criza


Chiriile pentru astfel de spatii amplasate in zonele centrale din Bucuresti au fost mai mici cu 19,44% in primul trimestru din acest an decat anul trecut si cu 3,33% decat trimestrul anterior, ajungand la 72,5 euro/mp/luna.

Luiza Moraru, Head of Retail Departament la compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE), precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca in ultima perioada se observa o relativa stabilizare a chiriei prime in jurul valorii de 70 - 75 euro/mp/luna, cu o imbunatatire a indicatorilor investitionali.

Conform studiului CBRE, anual, valoarea chiriei pe acest segment este de 870 euro/mp.

Urmatorul segment afectat de criza este cel industrial, unde chiria era mai mica cu 11,7% in primul trimestru din acest an, fata de aceeasi perioada de anul trecut si cu 2,35%, fata de ultimul trimestru de anul trecut.

Valoarea chiriei pe acest segment, in zonele bune (precum vestul Capitalei), este de 4,15 euro/mp/luna si de 49,8 euro/mp/an.

"Evolutia pietei industriale romanesti in primele trei luni ale lui 2010 este una pozitiva la fel cu cea a tarilor din Centrul si Estul Europei. Ne miscam inca incet, dar intr-un sens bun. Peste 30.000 mp au fost tranzactionati in primul trimestru 2010 in comparatie cu aceeasi perioada din 2009, cand s-au tranzactionat putin peste 10.000 mp. Spatiile de logistica/distributie conduc inca piata tranzactiilor (70%) in primele trei luni decat cele de productie (30%), dar se observa o cerere din ce in ce mai mare pentru acestea din urma”, spune Marian Orzu, Manager of Industrial Departament la CBRE.

Pe segmentul birourilor din zonele centrale ale Capitalei, chiria s-a redus in primul trimestru din acest an fata de acceasi perioada a anului trecut cu 2,5% si nu s-a modificat fata de ultimul trimestru de anul trecut.

Astfel chiria pe acest segment la a ajuns, lunar, la 19,5 euro/mp, si, anual, la 234 euro/mp.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii