Studiu: Chiriile pentru spatiile stradale din Romania vor scadea


Reprezentantii Cushman & Wakefield se asteapta la aceasta situatie, desi, in 2008, chiriile au crescut cu aproximativ 30%.

Informatiile sunt incluse in cel de-al 23-lea raport anual Main Streets Across the World, emis de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield (C&W), se arata in comunicatul de presa. In studiu sunt luate in calcul 236 de bulevarde din 48 de tari.

Cele mai importante bulevarde pentru retail din lume ignora criza mondiala si inregistreaza cresteri sau cel putin stagnari in 94% dintre cele analizate”, se arata in studiul mentionat.

Anul acesta, in Romania cel mai mult s-au majorat chiriile din Bucuresti. In prezent, chiriile pe Calea Victoriei s-au majorat cu 35%, ajungand la 135 euro/mp/luna. Pe Bulevardul Magheru, in prezent, un spatiu comercial se inchiriaza pentru un pret cu 26% mai mare decat la inceputul anului, ajungand la 145 de euro/mp/luna, iar pentru unele spatii proprietarii cer si 190 de euro/mp/luna.

In urma acestor majorari, Magheru a urcat trei locuri in topul global al celor mai scumpe bulevarde pentru retail, pana pe pozitia 29. Aceste cresteri au fost realizate in primele doua trimestre ale anului, din trimestrul al treilea piata intrand in stagnare, conform studiului.

In momentul de fata presiunea pentru spatii comerciale stradale a scazut. Vremurile licitatiilor pentru aceste spatii s-au sfarsit”, spune Valentin Manu, Directorul departamentului de High Street la C&W Romania.

La Cluj-Napoca, cele mai scumpe spatii sunt pe strazile Memorandumului, Napoca si Eroilor, cu chirii de 70 de euro/mp/luna. Chirii de 55 de euro/mp/luna se platesc in Constanta pe strazile Stefan cel Mare si Rascoala din 1907, la Iasi pe strazile Stefan cel Mare si Cuza Voda, iar la Brasov pe strada Republicii. In Timisoara, chiriile cele mai scumpe sunt in zona Victoriei, de 50 de euro/mp/luna. 

In Romania, principalii ocupanti ai spatiilor stradale sunt bancile, companiile de telefonie mobila, farmaciile si cazinourile. In prezent, primele trei si-au stopat extinderele, iar cazinourile sunt interesate doar de spatii premium.

Proprietarii inca refuza sa creada ca piata s-a schimbat si mentin aceleasi preturi. Insa, in curand ei vor trebui sa se adapteze. Acum foarte putini chiriasi mai platesc peste 100 - 125 de euro/mp/luna. In prezent, singura evolutie fireasca a preturilor este in jos. Cu cat se intelege mai repede acest lucru, cu atat mai repede piata se va dinamiza”, explica Valentin Manu.

La nivel european, chiria medie pentru spatii comerciale stradale a crescut cu 11,7% fata de valorile de anul trecut, ajungand la 160 de euro/mp/luna. Cele mai mari cresteri, 26,6%, s-au inregistrat in Europa Centrala si de Est, iar in Europa de Vest majorarea a fost doar de 6,8%. Chiriile medii din Vestul Europei sunt de 184 de euro/mp/luna, iar in Europa Centrala si de Est ajung la 88 euro/mp/ luna.

Cel mai scump bulevard de retail din lumea este Fifth Avenue din New York, unde retailerii platesc acum chirii anuale cu mai mult 23% fata de anul trecut, ajungand la 12.612 de euro/mp. Cele mai scumpe strazi din Hong Kong, Paris, Milano si Dublin sunt urmatoarele clasate in topul celor mai scumpe din lume, iar Londra si Tokyo au coborat pe locurile sase si respectiv sapte.

Bucurestiul sau Romania nu se pot compara cu New York, Milano sau Paris unde retailerii dominanti sunt din sectorul de fashion, in special cel de lux, pentru care prezenta pe astfel de bulevarde le sustine imaginea si brandul neinteresandu-i profitul pentru aceste magazine”, adauga Valentin Manu.

Pe de alta parte, Anthea To, analist de retail la C&W, spune ca, in perspectiva, se asteapta o scadere a cheltuielilor de consum in multe piete pe parcursul anului viitor, pe masura ce impactul crizei globale de lichiditati se va face simtit.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii