Studiu: consolidarea este principalul motiv pentru fuziuni si achizitii
Conform Deloitte, 34% dintre CEO spun acest lucru. Industria in care consolidarea este cel mai mult (39%) invocata este cea medicala si farmaceutica.
“O concluzie importanta a studiului este ca multe companii au nevoie de consolidare, care nu inseamna numai fuziuni si achizitii, ci optimizarea activitatii”, a spus Antonis Ioannides, Partner la compania de consultanta Deloitte Romania, in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia lansarii studiului “Economia la rascruce: strategii pentru a depasi punctul critic” - prima analiza din perspectiva CEO asupra mediului local de afaceri.
Domeniile in care consolidarea este cel mai putin invocata pentru fuziuni si achizitii (mergers & aquisitions - M&A) sunt piata imobiliara si constructii, se arata in studiu.
Exploatarea sinergiilor (24%) si patrunderea pe piete noi (18%) sunt urmatoarele motive dupa consolidare, pentru a recurge la M&A. Spre deosebire de celelalte industrii, in imobiliare si constructii, interesul pentru fuziuni si achizitii este motivat in mai mare masura si de accesul la lichiditati (17%, fata de 0% - 6%, in celelalte domenii).
Un total de 56% dintre respondenti vad in fuziuni si achizitii instrumentul prin care isi vor indeplini obiectivele strategice, se mai arata in studiu.
Cei care vor sa profite de criza si, in baza unui plan de consolidare, sa beneficieze de sinergiile identificate in economie sunt una dintre categoriile interesate de M&A in prezent.
Alta categorie interesata de M&A sunt cei care au nevoie de infuzii de capital si sunt pregatiti sa renunte la o parte din actiuni pentru a obtine asta.
Cei aflati intr-o pozitie de frunte si care isi vor continua planurile de extindere organica reprezinta o a treia categorie interesata de M&A.
“Piata de M&A este inca in asteptare, in mare parte pentru ca trebuie sa treaca mai intai printr-un proces natural de selectie si sa elimine jucatorii slabi, dar si pentru ca exista in continuare un dezechilibru important intre asteptarile legate de pret pe care le au vanzatorii, pe de o parte, si cumparatorii, pe de alta parte”, explica Antonis Ioannides.
Unul dintre motivele consolidarii este legat de afacerile ineficiente care intampina greutati in incercarea de a supravietui crizei. Alt motiv este lipsa lichiditatilor pentru unele companii care cauta modalitati alternative de finantare a operatiunilor sau o parte dintre actionari renunta si ies din afacere. Managementul depasit de situatie care intentioneaza sa pregateasca un exit este un alt motiv al consolidarii.
Procesul de consolidarea a inceput deja in multe sectoare, mai ales in cele care s-au dovedit a fi cel mai bine protejate in astfel de vremuri dificile, se mai arata in studiu. Printre acestea se numara serviciile medicale, industria farmaceutica si o serie de companii din industria bunurilor de larg consum.
Studiul a fost realizat de compania de consultanta Deloitte si are la baza opiniile a 300 de directori executivi din Romania care conduc afaceri de top raportate la veniturile pe 2007. Mai mult de jumatate din totalul raspunsurilor au rezultat din interviuri directe desfasurate de Partenerii si Directorii Deloitte Romania.
Studiul a fost facut in perioada 20 februarie - 30 aprilie, acest an. Participantii reprezinta industria bunurilor de larg consum (21%), serviciile financiare (17%), tehnologie, media si telecomunicatii (13%), industria prelucratoare (12%), industria imobiliara si de constructii (12%), energie si resurse (11%), aviatie si servicii de transport, precum si industria medicala si farmaceutica (ambele cu cate 7%).
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.