Studiu: Directorii IT sunt tot mai inclinati sa incerce noi concepte si tehnologii


Conform KPMG, in anii imediat urmatori se vor utiliza tot mai mult instrumentele de colaborare si a serviciile de tip "cloud computing", in primul rand pentru sistemele care nu sunt critice si ulterior pentru sistemele esentiale.

La studiul referitor la agenda Directorilor IT, au raspuns aproximativ 450 de directori IT (inclusiv din Romania), furnizand opinii referitoare la provocarile cu care se confrunta in diferite tari, se arata in comunicatul de presa.

Acest studiu a fost realizat la nivel global, fiind parte a Congresului Mondial IT din acest an, care a avut loc in Amsterdam.

"Conceptul de <valoarea din IT> domina agenda directorilor IT: tehnologia informatiei nu mai reprezina doar o modalitate de a cheltui bani, ci un mijloc prin care se creaza valoare. Agenda Directorilor IT a suferit modificari semnificative ca urmare a izbucnirii recesiunii globale si acest aspect a avut un impact serios asupra investitiilor IT", se subliniaza in comunicatul de presa.

Furnizorii de servicii se pot astepta la o crestere a presiunii din partea clientilor lor, in conditiile in care studiul semnaleaza intentia directorilor IT la nivel global de a stoarce mai multa valoare din contractele lor de externalizare.

Conform studiului “De la costuri la valoare”, publicat de KPMG International, mutarea din nou a atentiei catre externalizare indica dorinta directorilor IT de a considera obtinerea de un plus valoare din IT ca avand prioritate de top. 81% dintre respondenti simt ca obtinerea de valoare din IT trebuie sa fie prioritatea lor de top.

Optimizarea de costuri se mentine pe locul doi (58% dintre respondenti), inainte de managementul portofoliului (51%) - cu toate ca poate fi argumentat ca ambele pot fi vazute ca sub-grupuri ale tematicii generale referitoare la extragerea valorii din investitiile IT, dupa cum se subliniaza in comunicatul de presa.

In studiu se mai spune ca noua agenda a directorilor IT, ulterioara crizei financiare, este dominata de asigurarea recuperarii investitiei, incluzand si intentia de a utiliza IT-ul pentru a ajuta la transformarea afacerii prin inovatie si cresterea productivitatii.

"Asa cum este de inteles, Directorii IT incearca sa creasca randamentul investitiei prin revizuirea contractelor cu furnizorii de servicii si prin mentinerea unei directie clara in ceea ce priveste, de exemplu, optimizarea de costuri. In acelasi timp, acestia demonstreaza disponibilitatea lor de a migra rolul Directorului IT de la o activitate tipic operationala catre ceva mai transformational sau strategic. Din aceasta perspectiva, zilele in care IT-ul era considerat ca fiind doar o modalitate de a imbunatati eficienta par sa fi ramas in urma. Acum se asteapta ca IT-ul sa contribuie direct la realizarea strategiei de afaceri si sa aiba un rol central in management", spune Aurelia Costache, Partner in cadrul KPMG Advisory din Romania.

Conform studiului, valoarea din IT se refera in special la oameni. Aproximativ 90% dintre respondentii au mentionat oamenii ca fiind cea mai importanta componenta a ecuatiei privind generarea de valoare.

Pentru a genera valoare, aplicatiile si procesele s-au situat pe locul doi si trei cu 75% respectiv 69%, cu mult in fata zonei de echipamente hardware care a obtinut 21%.

"Una dintre potentialele capcane pentru numeroase companii o reprezinta imposibilitatea de a gasi oameni cu calificarea adecvata care sa poate duce mai departe acest proces. Deseori, se pierde mult timp deoarece organizatiile incep proiecte ambitioase alaturi de oameni nepotriviti.  Directorii Executivi si Directorii IT trebuie sa se asigure ca acorda suficienta importanta acestui aspect la momentul initierii proiectului", mai spune Aurelia Costache.

Pe masura ce economia globala isi revine, inovarea afacerii prin tehnologie incepe sa castige teren, iar rolul IT-ului se modifica din nou. Numerosi directori IT par a fi optimisti cu privire la viitor. Acestia se asteapta la o crestere, atat a ratei de succes a proiectelor (in jur de 80%), cat si a randamentului investitiilor, aproximativ 70%.

 

 Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii