Studiu: in 15 ani vor aparea 189 de companii multinationale cu capital majoritar romanesc


Conform studiului "Emerging multinationals: The rise of new multinational companies from emerging economies" al PricewaterhouseCoopers (PwC), aceste firme vor aparea in urmatorii 15 ani.

Datele au la baza studiul "Emerging multinationals: The rise of new multinational companies from emerging economies" realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).
PwC a folosit tehnici econometrice pentru a estima numarul de companii multinationale noi care vor aparea in urmatorii 15 ani, luand in considerare 15 tari emergente, se arata in comunicatul de presa.

Tarile analizate au fost Argentina, Brazilia, Chile, China, Ungaria, India, Malaysia, Mexic, Polonia, Romania, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina si Vietnam.
Romania se va situa la acelasi nivel cu Ucraina (192 de companii multinationale noi in acelasi interval) si Ungaria (221).

Cele mai multe companii multinationale noi in regiunea Europei Centrale si de Est vor proveni din Rusia (930) si din Polonia (287).

Potrivit studiului PwC, peisajul economiei globale se va schimba in urmatorii 15 ani, pe masura ce tot mai multe companii multinationale chineze si indiene vor cauta sa se extinda pe pietele externe. In plus, vor exista din ce in ce mai multe companii multinationale provenind din Singapore, Malaiezia si Coreea de Sud.

"Ne putem astepta ca multe companii din zone emergente dinamice (India, China, Rusia, Asia de Sud-Est) sa investeasca in Romania, pentru a obtine acces <low-cost> la piata Uniunii Europene. Firmele romanesti vor fi astfel supuse unei concurente sporite, intrucat multinationalele din tarile emergente reprezinta competitori mult mai agresivi decat cei traditionali din Europa de vest. Pentru a supravietui, multinationalele romanesti vor trebui sa atinga rapid o masa critica care sa le permita sa reziste acestor noi competitori.  Aceasta presupune ca, in afara de ocuparea unei pozitii puternice pe piata romaneasca, firmele romanesti vor trebui sa aiba in vedere si extinderea pe piete externe profitabile, oriunde ar fi acestea", spune Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetica, Miniera si Utilitati din cadrul PwC Romania.

Numarul companiilor care s-au extins din statele emergente pe plan international a crescut in ultimii cinci ani, datorita accelerarii procesului de globalizare, dar si a impactului revolutiei tehnologiei comunicatiilor si informatiei. Este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue in urmatorii 15 ani, pe masura ce noile companii multinationale din economiile emergente devin tot mai proeminente la nivel global.

Unele dintre aceste multinationale vor deveni lideri ai domeniilor lor de activitate si vor necesita servicii la nivel global, precum serviciile de intretinere si suport al retelelor IT si telecom.

"Multe dintre noile companii multinationale se orienteaza direct catre pietele dezvoltate, spre deosebire de practica de pana acum de a-si deschide filiale in tarile vecine. Aceste noi companii multinationale sunt axate tot mai mult pe sectorul serviciilor pentru afaceri sau pe cel industrial cu valoare adaugata mai mare, spre deosebire de domeniile traditionale ale tarilor emergente - extractia de resurse naturale", adauga Alexandru Lupea.

Se asteapta ca din India sa provina cele mai multe companii multinationale noi, depasind umarul celor chineze. Se estimeaza ca in jur de 2.200 de companii indiene vor deschide operatiuni in afara tarii in urmatorii 15 ani.

Tarile latino-americane analizate (Argentina, Brazilia, Chile si Mexic) se asteapta sa genereze mai putine companii multinationale, iar economiile sud-est asiatice orientate catre export (Malaiezia si Singapore), Rusia, al carei principal avantaj il reprezinta bogatia resurselor naturale, si recent industrializata economie sud-coreeana, se estimeaza ca vor genera in continuare un mare numar de companii multinationale.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii