Studiu: in trimestrul trei continua declinul angajarilor


Conform Manpower, acesta este al doilea trimestru consecutiv in care angajatorii din Romania raporteaza o previziune neta de angajare negativa, situandu-se la un nivel -7%.

Previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul celor care vor sa reduca volumul angajarilor, se arata in comunicatul de presa.

Aceasta previziune este mentionata in studiul Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, realizat de compania de resurse umane Manpower. Studiul a fost realizat prin intervievarea a 753 de angajatori din tara noastra.

Diferenta negativa din studiu este data de faptul ca 14% dintre angajatori estimeaza ca vor creste volumul angajarilor in perioada iulie - septembrie 2009, in timp ce 21% dintre ei prevad o scadere a activitatii de angajare.

Aceasta este cea mai pesimista previziune inregistrata in Romania de la lansarea studiului, in martie 2008, si reprezinta un declin cu 3 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul trecut si o scadere cu 33 de puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se mai arata in comunicatul de presa.

In trimestrul al III-lea, altii 64% dintre angajatorii romani estimeaza ca nu vor efectua schimbari in ceea ce priveste forta de munca.

Rezultatele indica o continuare a contractiei pietei fortei de munca atat la nivel national, cat si la nivel mondial. In timp ce in primele patru trimestre de la lansarea studiului in tara noastra s-au inregistrat consecutiv valori solide si in crestere ale previziunii, situatia pentru ultimele doua trimestre analizate este mai putin optimista”, a spus Camelia Stanculescu, Director General al Manpower Romania.


Segmentari
Din cele sectoare de activitate analizate, angajatorii din sapte domenii anunta previziuni negative mai slabe atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In acest trimestru, se vor face angajari in constructii (cu o previziune de angajare de +3%), in hoteluri & restaurante (+2%, finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri (+1%).

Previziunile de angajare cele mai reduse sunt in sectorul energie electrica, gaze si apa (-30%). De asemenea, si angajatorii din sectorul transport, depozitare si comunicatii se asteapta ca piata angajarilor sa scada, previziunea fiind de -15%, potrivit studiului.

Fata de trimestrul trecut, oportunitatile de angajare din sectorul constructii s-au imbunatatit considerabil, cu nu mai putin de 12 puncte procentuale, potrivit studiului.

Fata de aceeasi perioada in trimestrul al III-lea, cea mai abrupta scadere, de 28 puncte procentuale, este raportata pentru sectorul energie electrica, gaze si apa.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, intentiile de angajare au scazut in toate cele zece sectoare de activitate. Cea mai mica scadere, de 6 puncte procentuale, este pentru sectorul hoteluri si restaurante, iar cea mai mare scadere, de 52 de puncte procentuale, este pentru agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit.

Desi restructurarile de personal pot contribui la reducerea pe termen scurt a efectelor crizei economice, angajatorii care aplica strategii prin care sa inlocuiasca aceasta masura cu altele pentru mentinerea balantei costurilor companiei, vor fi avantajati la iesirea din criza”, a mentionat Camelia Stanculescu.

In aceeasi perioada, angajatorii din toate cele opt regiuni analizate estimeaza previziuni negative pentru trimestrul trei al anului 2009.

Cea mai optimista prespectiva este raportata de catre angajatorii din regiunea de Vest, desi aceasta ramane la o valoare negativa  de -2%. Cele mai sumbre previziuni sunt in regiunea Sud-Vest, cu o valoare de -22%.

Comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, intentiile de angajare au scazut in sase din cele opt regiuni, au ramas neschimbate in a una (cea de Sud), iar in Vest se raporteaza o imbuntatatire.

Cea mai importanta scadere fata de aceeasi perioada de anul trecut este anuntata de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde previziunea neta de angajare a scazut cu 51 puncte procentuale, conform studiului. Astfel, in trimestrul al treilea din acest an, previziunea de angajare este de -9%, fata de +42%, in aceeasi perioada de anul trecut.


Comparatii
Cu acest nivel (-7%), Romania este a patra tara la nivel mondial in studiul Manpower in ceea ce priveste cele mai slabe intentii de angajare. Pe primul loc in acest top este Japonia, cu - 9%.

Sunt insa tari unde perspectivele de angajare se mentin, iar printre acestea este si Polonia, cu o valoare de +9%.

La nivel global, studiul se face prin intervievarea a peste 70.000 de angajatori din 33 de tari si teritorii. 


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii