Studiu: Interesul pentru realizarea de economii a scazut in tarile CEE


Potrivit GfK, in general din cauza crizei financiare, care a atins in 2009 majoritatea locuitorilor din Europa Centrala si de Est, banii sunt mai degraba cheltuiti in loc sa fie economisiti sau investiti.

Studiul, un proiect GfK Financial Market Data Service (FMDS®) care determina comportamentul financiar al populatiei, este realizat in 13 tari europene - Austria, tarile baltice (Estonia, Letonia, Lituania), Bosnia, Bulgaria, Croatia, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia si Ucraina, se arata in comunicatul de presa. Datele sunt reprezentative pentru populatia in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de cel putin 1.000 de persoane in fiecare tara.

In tarile CEE, produsele de economisire ocupa pozitia a doua in randul serviciilor financiare, dupa conturile bancare, iar motivele pentru care oamenii economisesc nu variaza foarte mult de la o tara la alta, diferentele nefiind insemnate nici chiar intre tarile mature si cele emergente. In ciuda acestei tendinte, in Romania, pozitia a doua este detinuta in prezent de credite.

Prima motivatie, comuna pentru toate statele analizate este “economisirea pentru zile negre” care sa acopere nevoile obisnuite, zilnice, dar si situatiile neprevazute - daca, de exemplu, se strica masina de spalat sau automobilul. Al doilea motiv este sprijinirea copiilor (pentru educatie in general, in special facultate), urmate de “rezerve pentru batranete” sau “rezerve pentru mai tarziu”, precum si economii pentru vacante. Un procent de 29% dintre romani au ales primul motiv, 28% pun bani deoparte pentru copii, in vreme ce 25% sunt preocupati de rezervele personale pentru batranete.

Tot in 2009, a mai aparut o tendinta comuna in statele Europei - oamenii prefera sa se asigure impotriva riscurilor. De aceea, in cele mai multe tari sunt preferate modalitatile simple si transparente de economisire, cum ar fi cumpararea de proprietati sau depozitele la termen. Sunt inca destui europeni care continua sa isi pastreze banii acasa, in conditiile in care, in majoritatea tarilor, increderea in pietele financiare a scazut foarte mult.

Cea mai atractiva oportunitate de investitie pentru romani continua sa fie sectorul imobiliar - cu apartamente si case (25%) si alte proprietati (29%), urmat de depozitele bancare (23%).

In ceea ce priveste accesul la sistemul bancar, Romania se situeaza pe penultima pozitie, inaintea Bulgariei, cu o rata de penetrare de 54%.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii