Studiu KPMG privind salariul minim aplicabil in anul 2017 in state membre UE


    


KPMG Romania a publicat un studiu privind salariul minim in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana (UE/SEE/Elvetia). Studiul se afla deja la a doua editie si anul acesta aduce in plus informatii cu privire la statusul transpunerii Directivei 67/2014/EU  in legislatia fiecarui stat membru.

Studiul isi propune sa vina in intampinarea angajatorilor care detaseaza personal in statele membre UE/SEE/Elvetia prin prezentarea principalelor cerinte legislative din aceste state. Cunoasterea acestora ii va ajuta pe angajatori sa isi planifice procesul de detasare in mod eficient si sa asigure conformarea cu legislatia aplicabila in statele in care angajatii lor desfasoara activitate, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Studiul prezinta o imagine de ansamblu a cerintelor privind salariul minim aplicabil in fiecare dintre statele membre, informatii cu privire la principalele prevederi ale Directivei privind detasarile internationale si discuta necesitatea introducerii unei noi Directive. Sectiunea Main Findings a studiului include reprezentari grafice ale cerintelor privind salariul minim aplicabil in statele membre ale Comunitatii Europene, evolutia acestora din ultimii ani, structura costurilor suportate de angajatori in vederea acordarii salariului minim, precum si cotele efective de impozitare aplicabile salariului minim practicat de fiecare stat. Sectiunea Country by Country report include informatii specifice fiecarui stat in parte cu privire la cerintele minime de salarizare, procedurile administrative aplicabile, precum si statusul transpunerii Directivei 67/2014/EU in legislatia locala.

Companiile recunosc avantajele aduse de existenta unei forte de munca mai flexibile si mai mobile si incurajeaza circulatia personalului, in special in cadrul Comunitatii Europene. De asemenea, profilul angajatului este in schimbare, si, in contextul globalizarii si al digitalizarii, flexibilitatea, in ceea ce priveste timpul de lucru, locul desfasurarii activitatii si natura acestor activitatii, este una dintre caracteristicile din ce in ce mai cautate intr-o relatie de munca. Mobilitatea internationala, insa, aduce cu sine si o serie de provocari atat pentru angajat, cat si pentru angajator, iar respectarea prevederilor legale in materie de salariu minim este doar una dintre acestea”, spune Madalina Racovitan, Partener si Coordonator al Diviziei People Services din cadrul KPMG Romania.

Racovitan a adaugat ca determinarea salariului minim aplicabil poate fi mai dificila decat pare la prima vedere, intrucat nu in toate statele exista un salariu minim unic la nivel national. In multe state salariul minim depinde de diversi factori precum industria in care activeaza angajatorul, functia detinuta de angajat sau varsta acestuia. In plus, pentru anumite sectoare sau industrii, salariul minim poate fi reglementat prin contracte colective de munca, caz in care salariul minim stabilit la nivel national s-ar putea sa nu mai aiba relevanta. Daca determinarea nivelulul salariului minim incepe sa para complicata, si mai dificila este determinarea acelor elemente care pot fi incluse in salariul minim. Sunt state care permit includerea in salariul minim a tuturor elementelor de remuneratie, chiar si diurna, pe cand in alte state salariul de baza este singurul luat in calcul in vederea determinarii salariului minim.

Respectarea reglementarilor cu privire la salariul minim este una dintre regulile impuse de Directiva privind detasarile transnationale (Directiva 96/71/CE). Statele membre sunt in curs de implementare a  Directivei 67/2014/UE al carei scop este stabilirea unui cadru comun de prevederi, masuri si mecanisme de control corespunzatoare care sa permita implementarea, aplicarea si respectarea in mod uniform a Directivei 96/71/CE, cu scopul de a preveni si a combate eventualele abuzuri. Odata cu implementarea noii Directive este de asteptat ca autoritatile din statele membre sa exercite un control sporit in cazul detasarilor transnationale.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii