Studiu: rata de ocupare in hotelurile din Bucuresti a crescut cu 5%
Conform STR Global, evolutia a fost calculata pentru perioada cuprinsa intre luna martie 2012 si luna martie 2011.
Thomas Emanuel, directorul Business Development la STR Global, a subliniat, in cadrul conferintei Hotel Tourism&Leisure Investment, ca aceasta crestere este un semn foarte bun pentru evolutia domeniului in 2011, deoarece se stie ca primul trimestru este cel mai slab dintre cele patru.
Potrivit STR Global, in aceeasi perioada, ADR-ul (Average Daily Rate, rata medie zilnica) a urcat cu circa 1%, intrand pe crestere pozitiva in octombrie 2011, cand a atins valoarea din aprilie 2009.
In primul trimestru din acest an, in Bucuresti, rata de ocupare a fost de 48% si ADR-ul de circa 78 euro, conform STR Global. Anul trecut, rata de ocupare in hotelurile din Capitala Romaniei a fost de 55% si ADR-ul de 78 euro.
Thomas Emanuel a mentionat ca diferenta intre rata de ocupare din timpul saptamanii si cea din weekend, precum si diferenta de ADR dintre cele doua perioade este mare, astfel ca Bucurestiul nu este potrivit pentru turismul de leisure.
Conform unui bechmark al Fivestar Hospitality, pe hotelurile de 3 si 4 stele, in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada de anul trecut, in Bucuresti, rata de ocupare a crescut cu 4,7% la hotelurile de brand si cu 1,7% la cele independente. In aceeasi perioada, ADR-ul a ramas aproape acelasi pentru cele de brand si a crescut cu circa 3% pentru cele independente. De asemenea, RevPAR-ul (Revenue Per Available Room, veniturile per camera disponibila) a crescut pentru ambele tipuri de hoteluri cu acelasi procent (4,6%) in primele trei luni din acest an, fata de primele trei luni de anul trecut.
La sfarsitul anului trecut, rata de ocupare in hotelurile de 3 si 4 stele din Capitala era de 48% la hotelurile branduite si de 49% pentru cele nebranduite, ADR-ul era de 56 de euro in primul caz si de 49 de eu in al doilea, iar RevPAR-ul de 27 de euro, respectiv de 24 de euro, potrivit Fivestar Hospitality.
In Cluj-Napoca, in primul trimestru din acest an, fata de aceeasi perioada de anul trecut, rata de ocupare a crescut cu 21%, ADR-ul a scazut cu 14% si RevPAR-ul a ramas acelasi, conform Fivestar Hospitality. Rezultatele slabe au fost cauzate de noile livrari de pe aceasta piata: hotelul de 5 stele Grand Hotel Italia (187 de camere( si hotelul de 4 stele Akantus (100 de camere). Anul trecut, in Cluj-Napoca, rata de ocupare a fost de 41,5%, ADR-ul de 46 de euro si RevPAR-ul de 19 euro, potrivit Fivestar Hospitality. In acest an, in acest oras va fi inaugurat un hotel Hampton cu 107 camere.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.