Studiu: veniturile a 4 din 10 romani chestionati sunt afectate de criza


Informatiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, si se refera la luna martie, 2009.

Cel mai mare impact a fost inregistrat asupra veniturilor extra-salariale (bonusuri, comisioane etc.), 21% dintre persoanele chestionate resimtind scaderea acestora, se arata in comunicatul de presa.

Populatia activa este cea mai expusa la consecinte nefavorabile asupra venitului, procentul celor afectati crescand la 50% printre cei angajati sau in cautarea unui loc de munca. Bucurestenii percep cel mai putin aceste efecte, numai 18% din locuitorii Capitalei spunand ca veniturile le-au fost influentate de criza.

Conform stiudiului citat, cea mai dificila situatie se resimte in randul independentilor, micilor patroni si liber profesionistilor, mai mult de jumatate dintre cei chestionati avand veniturile in scadere si, in total, doua treimi dintre ei afirma ca au o situatie financiara in declin.

Prin comparatie cu alte state, contextul din Romania este asemanator cu cel din Cehia si din Bosnia-Herzegovina. In majoritatea tarilor din regiune, ponderea celor care au resimtit efectele crizei se situeaza la 50% dintre cei chestionati. Cel mai puternic afectata este Ungaria, unde peste 70% din respondenti considera ca situatia financiara a familiei s-a inrautatit, iar cel mai putin expusa este Austria, unde sunt afectati 30% dintre cei chestionati.

Pe langa diminuarea veniturilor extra-salariale, alte consecinte sunt incasarea cu intarziere a salariului sau chiar scaderea lui, ambele fiind resimtite de catre 9% din respondenti.

In aprilie 2009, cifrele arata o situatie asemanatoare cu cea din martie. Totusi, a crescut de la 5% la 7% proportia celor care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei.

Scaderea veniturilor sau intarzierea incasarii salariului pentru o parte importanta a populatiei nu au dus la scaderea venitului mediu, deoarece exista categorii de persoane care castiga mai mult decat anul trecut.

Cu toate acestea, pentru 60% dintre romanii chestionati situatia financiara a familiei este caracterizata prin afirmatia “cu veniturile noastre abia reusim sa ne acoperim cheltuielile curente”, ponderea lor fiind in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecuta (53%).

In plus, fata de anul precedent, a scazut cu cinci puncte procentuale proportia celor care economisesc, ajungand la 17% in luna martie 2009.

Studiul GfK Omnibus este realizat lunar, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste. Esantionul este format din 1.000 persoane din zona urbana si rurala. Cercetarea s-a realizat simultan in noua tari din Europa.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii