Tendinte pe piata imobiliara si cea a materialelor de constructii, in 2015


    


In cadrul evenimentului Real Estate & Construction Forum organizat de BusinessMark a fost analizata piata imobiliara din Romania: cele mai atractive proiecte ale dezvoltatorilor - rezidential, comercial si birouri; evoluţia preţurilor si sursele de finantare; piata materialelor de constructii; aspecte fiscale si legislative specifice industriei.

Potrivit Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in anul 2007 au fost inregistrate 700.000 de tranzactii. In anul 2009, numarul lor a scazut la jumatate, 350.000. In 2011, au fost inregistrate 550.000 de tranzactii, in 2012, 700.000, iar in anii 2013 si 2014, numarul tranzactiilor s-a mentinut la 825.000 de tranzactii”, a declarat Dragos Vilceanu, Presedinte, Asociatia Brokerilor Imobiliari.

Adrian Vascu, Presedinte, Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania a prezentat o analiza a orașului Cluj-Napoca.

Numarul de locuinte a crescut constant in perioada 1977 - 2011, in paralel cu cresterea suprafetei locative. Cresterea de 59%, respectiv aproape 42.000 locuinte construite in perioada 1977 - 1992 reflecta dezvoltarea extinsa a blocurilor de locuinte din perioada comunista. In aceasta perioada, cresterea suprafetei locative a depasit usor cresterea numarului de locuinte, ceea ce a condus la o minora crestere a indicatorului care reflecta suprafata medie/locuinta, de la aprox. 32 mp/locuinta in 1977 la 35 mp/locuinta in 1992”, a precizat Adrian Vascu.

Potrivit acestuia, locuintele construite in perioada 1992 - 2002 au fost mai spatioase decat in perioada precedenta si numarul acestora a crescut cu 2%. In perioada 2002 - 2012 numarul de locuinte si numarul de camere au crescut semnificativ, desi populatia a inregistrat o usoara scadere (3%).

Anul 2014 a fost marcat de foarte multe probleme practice: impozitul pe constructii, impozitul pe cladiri aplicabil in cazul amenajarilor de cladiri, reevaluari de cladiri, demolari si modernizari. Anul in curs va fi marcat de scutirea amenajarilor la cladiri de impozit pe constructii (indiferent de valoare), reducerea impozitului pe constructii de la 1,5% la 1% si de regulile speciale pentru contribuabilii care aplica IFRS”, a spus Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania.

Andrei Sulyok, Director General, Lindab Romania a mentionat ca aerul ontine peste 300 de compusi organici volatili din care peste 20 dauneaza sanatatii. Aerul neventilat afecteaza sistemul respirator, nervos si imunitar, conduce la stari de ameteala, alergii, iritaţii ale ochilor, nasului, pielii, tulburari de somn si digestive. 40 % din copiii de 4 ani sufera de cate o forma de afectiune alergica. Umiditatea de la interior ne influenteaza direct starea de sanatate. Nu putem avea control asupra umiditatii fara un sistem mecanic, centralizat, care sa controleze circulatia aerului interior - exterior.

De ce ne intereseaza tendintele in evaluarea impactului asupra mediului? In 2008 certificarea cladirilor era <the right thing to do>, in 2014 ea se face la cererea clientilor (dezvoltatori). Specialisti in domeniu apreciaza ca peste 50% din spatiile de birouri noi din Bucuresti tintesc in 2015 o clasificare de sustenabilitate”, a declarat Bogdan Balan, Product Manager, Saint-Gobain Romania.

Compania a fost infiintata in 1665 in Franta. Este prezenta in 64 de tari si are 193.000 de  angajati.

Claudiu Georgescu, Presedinte, Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania a spus ca, desi industria constructiilor a scazut cu 10% in 2014 in Romania, piata materialelor de constructii a crescut cu 3% anul trecut. Astfel, putem intelege ca apare un fenomen prin care industria materialelor incepe sa de distanteze de industria constructiilor iar acest lucru se realizeaza in primul rand prin cresterea exporturilor.

startups.ro a sprijint evenimentul in calitate de partener media.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii