Trei dintre intreprinderile selectate de NESsT se sustin singure


Acestea au primit sprijin financiar si tehnic timp de doi ani de la NESsT Romania, finantarea fiind asigurata de fondul de investitii RAF.

Ca urmare a finantarii RAF (Romanian-American Foundation), NESsT (Nonprofit Entreprise and Self-sustainability Team) a oferit trei granturi de cate 8.000 de dolari pentru Fundatia Cartea Calatoare din Focsani, Fundatia Noi Orizonturi din Lupeni si organizatia ACSIS din Bucuresti, se arata in comunicatul de presa.

Sub indrumarea NESsT, aceste organizatii au invatat sa parcurga drumul de la o idee de afaceri pana la punerea ei in practica, urmand un proces de dezvoltare si organizare a intreprinderii sociale.

Fiecare intreprindere sociala infiintata abordeaza o problema sociala critica, de obicei asociata cu misiunea organizatiei, iar resursele financiare generate sunt reinvestite in derularea de programe, contribuind astfel la cresterea independentei financiare a organizatiei si la maximizarea impactului pe termen lung.

Astfel, Fundatia Cartea Calatoare a infiintat o intreprinderea sociala care produce si comercializeaza carti audio in format DAISY (Digital Accessible Information Systems), pentru persoanele cu dizabilitati de vedere, atat copii cat si adulti.

"Astazi, 25 biblioteci publice din tara au un stand DAISY unde se gasesc peste 50 de titluri de carti, iar copiii din gradinite si din scoli beneficiaza de carti si manuale audio. In curand va fi produsa si o culegere de legi in format audio pe baza parteneriatului stabilit cu autoritatile publice locale care va facilita acesul la informatie pentru aproximativ 90.000 de persoane cu dizabilitati de vedere din Romania", se mai spune in comunicatul de presa.

Fundatia Noi Orizonturi a dezvoltat o intreprindere sociala care detine o cabana in Straja, oferind servicii turistice pe tot parcursul anului, inclusiv cazare si acces la partia de schi din apropiere, iar in timpul verii drumetii pentru familii. Aceasta a adus un mic profit dupa primul an de la deschidere.

"Veniturile generate permit Fundatiei Noi Orizonturi sa ofere tabere gratuite pentru copii din familii in dificultate. Fundatia a luat initiativa sa transfere cunostintele antreprenoriale acumulate prin programele de formare si consultanta oferite de NESsT copiilor si tinerilor care frecventeaza 15 cluburi de tineret", se adauga in comunicatul de presa. 

ACSIS asista mame aflate in situatii de risc, ajutandu-le sa devina independente financiar, prin organizarea de cursuri de pregatire profesionala si angajarea lor in atelierul de jucarii textile.

"NESsT ofera sprijinul necesar pentru ca ACSIS sa-si extinda intreprinderea sociala si sa acceseze o noua piata cu un potential ridicat: marile companii cu programe de responsabilitate sociala si care sunt orientate catre achizitionarea unor produse responsabile din punct de vedere social. Pana in prezent, 44 de mame singure au fost instruite si lucreaza in atelier, iar doua sunt angajate permanent. Intreprinderea produce in jur de 300 de jucarii pe luna", se mai spune in comunicatul de presa.

Cele trei organizatii vor continua sa beneficieze de sprijinul tehnic al NESsT pana cand acestea vor deveni sustenabile iar sprijinul extern nu va mai fi necesar. De obicei, acest lucru se intampla dupa trei - cinci ani de colaborare.

 

Un material startups.ro Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii