Trend pozitiv pentru apetenta investitionala si indicele de ocupare din tarile din Europa centrala si de Est


    


Potrivit Monitorului Proprietatilor Comerciale realizat de RICS, rezultatele pentru T2 2017 arata ca in Romania disponibilitatea continua sa creasca, in timp ce Ungaria si Republica Ceha inregistraza cele mai bune rezultate generale.

Indicele RICS al gradului de satisfactie a chiriasilor (o masura globala a trendului curent) a inregistrat o directie pozitiva in fiecare tara din Europa Centrala si de Est, cuprinsa in Monitorul Proprietatilor Comerciale al RICS.

Trendul ascendent pare putin mai modest in Romania si in Croatia. In Romania, disponibilitatea continua sa creasca, in pofida cresterii puternice a cererii, care anticipeaza marirea chiriilor pe termen scurt. Cu toate acestea, respondentii considera ca in fiecare segment, chiriile se vor majora (intr-o masura mai mica sau mai mare) in urmatoarele douasprezece luni. In schimb, chiriile din zonele secundare din Croatia ar ramane la fel, in cel mai bun caz, in timp ce subsectoarele primare prezinta prognoze pozitive, cea mai puternica crestere fiind asteptata in segmentul comercial.

Cererea ocupantilor a crescut cu cea mai mare rata din 2013, 51% dintre respondenti raportand o crestere semnificativa. Cresterea a fost deosebit de puternica in sectoarele de birouri si industrial, fiind mai modesta in segmentul comercial.

Piata imobiliara din Romania a aratat semne clare de crestere atat in ceea ce priveşte nivelul activitatii, cat si in cel al interesului investitorilor, sustinuta de cativa ani de cresterea economica puternica. Cererea a crescut in toate sectoarele, iar volumul ridicat al vanzarilor cu amanuntul a contribuit la cresterea chiriilor in sectorul comercial. Sectorul de productie continua sa atraga noi investitori pe piata, logistica fiind alimentata de vanzarile cu amanuntul. Activitatea investitorilor straini a crescut treptat in 2017, iar nivelul general al interesului pe piata este semnificativ mai mare decat in 2016. Piata romaneasca reprezinta un interes deosebit pentru investitori din punct de vedere al rentabilitatii fata de pietele principale din Europa Centrala si de Est, profilul de risc fiind mai mic decat cel perceput. Perspectiva pietei romaneşti pentru 2018 este una pozitiva", spune Tim Wilkinson MRICS, Presedinte al RICS in Romania.

In Bulgaria, Republica Ceha si Ungaria, dezvoltarile continua sa creasca semnificativ in sectorul de birouri, majoritatea respondentilor raportand o crestere a numarului de proiecte noi.

Analizand rezultatele studiului realizat la jumatatea anului, in Romania si Croatia, mare parte dintre respondenti se asteapta ca tranzactiile din Europa Centrala si de Est sa domine piata in anul urmator, in timp ce in Republica Ceha si Ungaria vor continua sa detina cel mai probabil monopolul investitorii locali, potrivit declaratiilor RICS.

In toate cele cinci tari din Europa Centrala si de Est, majoritatea contribuabililor considera ca piata ofera in prezent o valoare justa. De remarcat este faptul ca in Romania o cota mare de respondenti considera ca piata este subevaluata, in timp ce in Republica Ceha ponderea respondentilor care considera piata ca fiind scumpa a crescut semnificativ.

Ca raspuns la o intrebare suplimentara inclusa in sondajul din Q2 2017, majoritatea contribuabililor din toate cele cinci tari au raportat ca se asteapta ca investitorii noi sa intre pe piata in anul urmator. Cea mai mare rentabilitate a fost Bulgaria (100%), in timp ce cota Republicii Cehe, de 81%, a fost cea mai mica.

De asemenea, o majoritate aproape unanima pe fiecare piata se asteapta ca prezenta investitorilor locali si din Europa Centrala si de Est sa creasca in anul urmator.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii