TVA platita in afara tarii - mai usor de recuperat


Potrivit Contexpert, incepand cu 15 ianuarie, oamenii de afaceri romani care calatoresc frecvent in afara tarii, isi vor putea recupera mult mai simplu de la stat Taxa pe Valoare Adaugata pe care au platit-o pentru diverse produse si servicii din strainatate, in urma intrarii in vigoare a HG 1620/2009.

"Industria de IT&C si consultantii sunt categoriile de business care vor beneficia in cea mai mare masura de aceasta noua masura legislativa, datorita faptului ca acestia sunt cel mai adesea solicitati pentru a calatori in interes de serviciu", spune Sorin Istrate, managing partner la Contexpert.

O situatie frecvent intalnita pana acum era aceea a unei companii care participa la o expozitie in afara tarii, se arata in comunicatul de presa. Intr-o astfel de situatie, firma era nevoita sa apeleze la serviciile unei companii intermediare din tara de destinatie, specializate in recuperarea de TVA, care percepea un procent de 20% pana la 40% din suma recuperata. In urma intrarii in vigoare a HG 1620/2009, companiile din Romania vor putea cere rambursarea pe cale electronica, direct la Administratiile financiare de care apartin.

Potrivit Contexpert, hotararea prevede faptul ca rambursarea TVA poate fi solicitata chiar din cursul anului, in cazul in care suma depaseste echivalentul a 400 de euro, sau dupa ce se sfarseste anul calendaristic, pentru sume de minim 50 de euro.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii