Un nou studiu KPMG despre nivelul absorbtiei fondurilor europene in Europa Centrala si de Est


    


Studiul recent realizat de KPMG, ”Fondurile europene in Europa Centrala & de Est (ECE), Raport de Progres pentru perioada 2007 - 2014”, prezinta modul in care aceste fonduri au fost utilizate in ultima perioada de programare (2007 - 2013), analizeaza rezultatele si sugereaza modalitati de folosire a acestor informatii pentru a se formula cele mai bune masuri strategice in vederea unei evolutii cat mai eficiente posibil a perioadei 2014 - 2020. 

In ultima perioada de finantare, 11 tari din regiune au accesat aproximativ 176 miliarde de euro, ceea ce se traduce intr-un procent de aproape 15,5% din PIB-ul mediu regional al ECE. Mai mult, la nivel national, fondurile europene au acoperit de la 11% pana la 24% din valorile PIB individuale anuale ale acestora. Aceste contributii substantiale au jucat un rol semnificativ in dezvoltarea economiilor acestor tari si, in multe cazuri, le-au ajutat sa treaca mai usor prin criza financiara.

In ansamblu, utilizarea fondurilor europene in ECE a fost impresionanta, potrivit cifrelor de la sfarsitul anului 2014: pana la acea data, 77% din bugetul total si 72% din granturile contractate fusesera distribuite beneficiarilor. 

Din perspectiva ratei de contractare, analiza noastra arata ca regiunea a inregistrat rezultate destul de bune, contractand aproape 100% sau chiar depasind acest procent din bugetele disponibile. Platile nu au inregistrat insa intotdeauna aceeasi evolutie”, spune Serban Toader, Senior Partner la KPMG in Romania, mentionand un procent de plata de 52% in Romania si 65% in Slovacia, unde este evident ca sunt necesare imbunatatiri.

Reprezentantul KPMG spune ca, in ciuda faptului ca tarile reusesc sa contracteze fonduri, nu intotdeauna acestea sunt si cheltuite, desi majoritatea tarilor au realizat acest obiectiv destul de eficient.

Estonia (11%) si Lituania (12%) au inregistrat cea mai mica diferenta intre ratele contractate si ratele platite in perioada 2007 - 2014. Cu diferente mult mai mari, Romania, Slovacia si Bulgaria ar putea efectua o analiza comparativa si ar putea profita de lectiile invatate din acest exercitiu pentru perioada cea noua”, mentioneaza Serban Toader.

Daniela Nemoianu, Partener Executiv KPMG in Romania si Presedinte AmCham Romania, subliniaza ca finantarea a stimulat in mod real domenii indelung neglijate de sistemele politice anterioare in multe dintre tarile ECE, fondurile fiind folosite pentru modernizarea unor domenii precum infrastructura, utilitati, protectia mediului.

Ea mentioneaza ca, privind la stadiul absorbtiei fondurilor europene in Romania, desi rata de contractare s-a ridicat la un nivel foarte bun, suntem in continuare in decalaj in privinta platilor, datorita dificultatilor acumulate in primii ani de programare. Masurile adoptate in ultimii doi ani au avut un efect pozitiv semnificativ pentru accelerarea implementarii proiectelor si simplificarea procedurilor, iar lectiile invatate vor contribui la o mai buna planificare a perioadei 2014 - 2020. Un rol esential il va avea reforma sistemica in domeniul achizitiilor publice, determinata de transpunerea directivelor europene cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016, mai spune Daniela Nemoianu.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii