Web Start-up Survey 2010: Aproape 50% din respondenti au lansat proiecte online pentru ca au vazut o oportunitate de a crea ceva


Sondajul s-a derulat online, in perioada 21 octombrie - 12 noiembrie 2010, si a fost lansat de Cristian Manafu, managing partner la Evensys.

Esantionul pe care a fost realizat sondajul a fost format dintr-un numar de 120 de respondenti, au spus pentru startups.ro reprezentantii Evensys.

Legat de motivele pentru care au lansat proiecte online, in afara de cei 47% care au declarat ca au vazut o oportunitate pentru a crea ceva deosebit, un procent de 18% dintre antreprenori au spus ca si-au urmarit visul, 15% pur si simplu au vrut sa faca bani sau sa devina independenti financiar, in timp ce 14% si-au dorit sa fie propriul lor stapan.

Jumatate dintre respondenti au declarat ca proiectul a fost sustinut financiar din bani personali, in timp ce 34% au spus ca proiectul a fost sustinut fara bani, fiind alocate resurse personale (timp, cunostinte in domeniu, resurse gratuite etc.). Antreprenorii au mentionat si surse precum: imprumut bancar (1%), bani de la prieteni si/sau familie (5%), de la un angel investor (6%), de la un fond de investitii (2%).

Un procent de 59% dintre respondenti au spus ca proiectul lor genereaza venituri in acest moment. Pe de alta parte, la intrebarea “Este proiectul profitabil in acest moment?”, doar 41% dintre respondenti au raspuns afirmativ.

In ceea ce priveste veniturile pe care le aduc proiectele pe care le deruleaza, un procent de 32% au spus ca reusesc sa se intretina doar din proiectele pe care le-au lansat, in timp ce 65% au si alte surse de venit.

Legat de cum genereaza proiectele lor venituri in acest moment (n.red. - participantii la sondaj au avut la dispozitie variante multiple de raspuns), publicitatea a inregistrat 42% dintre alegeri, vanzarile de servicii 31%, vanzarile efective (produse) 25%, abonamente 12%, si alte modalitati 24%.

Pentru 18% dintre respondenti, criza a fost de fapt o oportunitate. Pe 36% dintre ei i-a afectat putin si pe 29% nu prea mult, in timp ce 17% au fost afectati mult, iar pe 1% i-a scos din business.

Un procent de 38% dintre antreprenorii chestionati sunt foarte optimisti fata de anul viitor, 29% considera ca lucrurile merg spre bine, 18% sunt putin optimisti, iar 9% sustin ca va fi cel mai bun an de pana acum. Restul nu sunt deloc optimisti in ceea ce priveste anul 2011 sau considera ca lucrurile merg spre (mai) rau.

Legat de piata pe care o targeteaza proiectele lor, 49% dintre antreprenori au raspuns ca se adreseaza doar pietei locale, 14% au spus ca proiectele lor sunt internationale, 32% dintre ei au mai multe proiecte, unele sunt locale, altele internationale, iar 5% tintesc o anume piata/regiune (internationala).

Dintre antreprenorii chestionati, un procent de 24% au declarat ca au un singur proiect in derulare, restul avand de la doua proiecte in sus.

In ceea ce priveste cel mai vechi proiect lansat de ei, 12% dintre antreprenorii participanti la sondaj l-au lansat de mai putin de o luna, 22% de una - sase luni, 13% de 6 - 12 luni, 23% de 12-24 luni, iar 31% de peste 24 de luni.

Intrebati daca mai exista altcineva alaturi de ei in proiectul pe care il deruleaza, 35% au raspuns negativ, in timp ce 34% au spus ca mai exista o inca o persoana, iar restul de la doua persoane in sus.

Din punct de vedere al structurii pe varste, un procent de 37% dintre respondenti au varste cuprinse intre 18 - 25 de ani, 27% intre 26 - 30 de ani, 26% intre 31 - 35 de ani, 5% intre 36 - 40 de ani, si 6% intre 41 - 50 de ani. Dintre acestia, un procent de 18% au fost reprezentati de femei si 82% de barbati.

Absolventii de facultate au reprezentat 48% dintre respondentii la sondaj, in timp ce persoanele care au si un master au reprezentat 25%. Un procent de 17% nu si-au terminat facultatea, 3% au absolvit o scoala post-universitara si 1% detin un MBA. Restul fie au doar liceul (4%), fie au optat pentru varianta “altele”.

Rezultatele Web Start-up Survey vor fi utilizate pentru a ajusta programul evenimentului NetCamp 2010, astfel incat acesta sa fie util si relevant pentru participanti.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii