50 de milioane de euro pentru start-up-uri din tehnologie


Banii provin dintr-un fond ce urmeaza sa fie lansat anul acesta de OXO Group impreuna cu Fondul European de Investitii (FEI).


OXO Group, un jucator important pe segmentul de venture capital din regiunea Europei Centrale si de Est, a incheiat un parteneriat cu Fondul European de Investitii (EIF), sub umbrela initiativei InnovFin Business Angel, pentru a infiinta un fond de investitii dedicat start-up-urilor active in domeniul tehnologiei in Europa Centrala si de Est, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Fondul “OXO CEE Angel Fund” ar trebui sa fie lansat in trimestrul trei - trimestrul patru din acest an si ar urma sa dispuna de 50 de milioane de euro pentru investitii in companii inovative, early stage din tehnologie. Valoarea medie a unei investitii ar urma sa fie de aproximativ 3 milioane de euro.

Acest fond este sprijinit prin InnovFin Business Angel din cadrul programului InnovFin Equity (gestionat de FEI), parte a initiativei “InnovFin – EU Finance for Innovators”, la randul ei lansata de Comisia Europeana si de Banca Europeana de Investitii in cadrul programului Orizont 2020.

Sub umbrela InnovFin Equity, FEI ofera investitii de tip equity sau co-investitii fondurilor care targeteaza finantarea early stage a companiilor active in sectoarele inovative acoperite de Orizont 2020 si care sunt amplasate sau active in Uniunea Europeana sau in tarile participante in programul Orizont 2020.

Pier Luigi Gilibert, Director executiv la FEI, considera ca aceasta cooperare cu OXO Group va contribui la imbunatatirea ecosistemului de start-up-uri si investitii tip venture capital din Europa.
 

Cine este OXO Group
OXO Group este activ pe segmentul finantarilor de tip seed, business angel si venture capital, precum si in accelerarea de start-up-uri din regiunea Europei Centrale si de Est. Fondator si managing partner este Péter Oszkó iar parteneri in divizia de venture capital sunt Tímea Szilágyi, János Fabricius Ferke si Iván Halász. OXO Group ofera atat finantari de tip seed de pana la 150.000 de euro, precum si finantari tip business angel sau Serie A care variaza de la 200.000 de euro pana la cel mult 5 milioane de euro per proiect. Focusul este pe companii early stage din tehnologie, care dezvolta software/hardware atat pe segmentul B2B, cat si B2C.De la infiintarea sa in anul 2014, OXO Group a acceptat 40 de companii in programul sau de accelerare si a oferit finantare pentru 20 de proiecte. De asemenea, conduce compania de investitii Power Angels care reuneste jucatori cheie activi pe segmentul de investitii tip business angel din Ungaria. Anul trecut, Power Angels a investit in 8 companii early stage din tehnologie si estimeaza ca mai finanteaza alte 8 - 12 proiecte in 2017, cu o medie a investitiei de 150.000 de euro.

Printre investitiile notabile din portofoliul OXO Group se numara AeroGlass (selectata recent in Top 100 Companii Disruptive si a carei runda urmatoare de finantare a fost asigurata de Howzat Partners din Luxemburg) sau Commsignia (dezvolta solutii pentru masinile autonome si face parte si din portofoliul Credo Ventures), Indivizo (ofera solutii tech pentru HR), SpringTab (activa in AdTech si big data).
 

Cum va functiona noul fond de investitii
Managerul OXO CEE Angel Fund va fi OXO Asset Management iar OXO Ventures va fi investment advisor.

OXO Labs, acceleratorul mebru al OXO Group, va contribui la procesul de selectie si management al portofoliului pe care il va avea fondul.

De asemenea, administratorii noului fond au dezvoltat parteneriate cu investitori de tip business angel din regiune si intentioneaza sa efectueze si investitii comune cu acestia. In plus, investitori tip business angel cu experienta vor investi in noul fond de investitii alaturi de FEI.
 

Un material startups.ro.Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii