Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Cele trei companii din acest spatiu activeaza in lichidari judiciare, avocatura, contabilitate, domeniul juridic si vanzari.
Care sunt facilitatile oferite in aceste spatii
Facilitatile dintr-un hub sunt cele din oricare alt spatiu de birou (birou, internet, fax, imprimanta, sali de intalniri, sala de sedinte, copiator, spatiu de depozitare, bucatarie etc.), doar ca sunt impartite de mai multe companii.
Accesul la aceste facilitati se face in functie de tipul de abonament, care variaza de la cele de o zi, pana la cele anuale.
Un abonament in CoworkTM este de 70 de euro/luna, dar nu au fost inca stabilite noile tipuri de abonamente.
"Alte surse de venit ar putea fi contributia unor parteneri pentru evenimente si membrii intregii comunitati IT", precizeaza Vlad Isac.
Tarifele la The Hub Bucharest variaza intre 15 euro si 120 de euro/luna + TVA, in cinci pachete, in functie de numarul de ore petrecut acolo, de facilitatile accesate si de momentul cand se plateste. Cel mai ieftin este pachetul pentru cei interesati de inovarea sociala, care au deja un birou, astfel ca pot avea acces nelimitat la evenimentele comunitatii si la reteaua locala si globala de membri ai centrului.
Tarifele la Cluj Cowork sunt de zece euro/zi, 40 euro/saptamana, 140 de euro/luna si de 50 de euro pentru intalniri.
Tarifele in Cluj Hub incep de la 49 lei/zi si ajung pana la 150 euro/luna, in functie de serviciile suplimentare si participarea la evenimentele dezvoltatate de hub.
Abonamentele lunare se construiesc in functie de nevoile antreprenorului sau companiilor.
"Ne asteptam sa avem cele mai mari vanzari pe categoria de <cool membership> (a treia dintre cele patru categorii), deoarece asigura suficiente ore de prezenta in hub (100) si, totusi, are un pret accesibil. Suntem constienti ca va fi nevoie de foarte multa educatie in aceasta noua piata aparuta in Romania si de aceea cresterea consumului se va face treptat", subliniaza Cristian Dascalu.
Ciprian Stavar spune ca pentru cei extrem de interesati sa lucreze in Central Hub, se gaseste o formula de plata, fata sa mentioneze taxele practicate in prezent.
Preturile pentru accesul in TechHub vor fi in jur de 120 euro/luna pentru birourile fixe si aproximativ 80 euro/luna pentru spatiile de lucru in comun.
"Aceste preturi pot varia intr-o oarecare masura in functie de locatia pe care o vom alege. In orice caz, costurile vor ramane reduse - hub-ul va reprezenta o solutie de bootstrapping", subliniaza Daniel Dragomir.
Pretul pentru accesul in spatiul de lucru comun din Brasov va fi de 300 de lei pentru un birou.
Care sunt investitiile pentru lansarea unui spatiu de tip hub
Investitia intr-un hub sau spatiu de co-working poate varia destul de mult, in functie de dimensiunea acestuia, modul de achizitie (inchiriere sau cumparare) si de investitiile necesare.
Cofondatorul CoworkTM spune ca in cazul lor investitia este greu de estimat, pentru ca spatiul exista deja si era folosit pentru birouri.
"Agregand si alte surse de venit, pe langa cotizatia membrilor, se poate vorbi de profitabilitate. Pentru mine castigul vine odata cu comunitatea, prin faptul ca am reusit sa pornesc cateva proiecte care devin profitabile", subliniaza Vlad Isac, care se pregateste sa lanseze o firma ce ofera programe si servicii de business intelligence.
Investitia in The Hub Bucharest a fost de aproape 200.000 de euro, din fonduri proprii si o finantare bancara. Se estimeaza ca aceasta va fi recuperata in aproximativ patru sau cinci ani.
Investitia in Cluj Hub a fost de aproximativ 400.000 de euro, inclusiv achizitionarea spatiului.
"Fiind un model de antreprenoriat social, consideram ca investitia financiara o vom recupera destul de rapid prin spin-off-urile generate de comunitatea agregata in jurul hub-ului si de impactul afacerilor gazduite in comunitatea locala. Modelul nostru financiar este unul autosustenabil, dar nu neaparat generator de profit. Profitul generat va fi exclusiv reinvestit in spatiu, in comunitate si in dezvoltarea echipei hub-ului", mentioneaza Cristian Dascalu.
Fondatorul Cluj Hub, care este si Managing Partner la fondul de investitii Orpheus Capitals, completeaza ca inca n-au stabilit care va fi participatia lor in spin-off-urile aparute in hub.
Amenajarea cladirii din Brasov a costat in jur de 4.000 de euro, iar alti 4.000 de euro au fost alocati pentru un sistem cu energie solara.
"Daca mai pun si pretul cladirii sau investitiile facute pana anul trecut, iese o suma destul de mare, dar ideea cu hub-ul nu am luat-o pentru recuperarea investitiei, ci pentru folosirea cat mai eficienta a spatiului, iar in timp sper sa ajung sa-mi acopere toate cheltuielile cu intretinerea cladirii (gaz, curent, apa, birotica etc.)", precizeaza Mihai Citiriga.
Cofondatorul Central Hub spune ca hub-ul nu este un business, nu este un model multiplicabil si este greu sustenabil.
"Nu vedem Central Hub ca un business de real estate sau shared office, nu inchiriem spatii. Daca ar fi sa compari piata din Bucuresti cu cea din Sibiu, pare firesc sa faci ceva similar, pentru ca se creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea unor abilitati antreprenoriale. Marea si principala investitie este de timp. Apoi, mergem pe bootstrapping si investim pe masura ce creste si gradul de ocupare", explica Ciprian Stavar.
El subliniaza ca cel mai important aspect al hub-ului din Sibiu este ca incearca sa creasca o comunitate IT.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Cele mai multe spatii de birouri tip hub sunt dedicate persoanelor din tehnologie, comunicare si design, inclusiv arhitecti si creatori de bijuterii.
Hub-ul din Brasov, precum si The Hub Bucharest, sunt singurele dintre cele sapte din Romania care nu sunt dedicate companiilor din tehnologie.
Facilitatile dintr-un hub sunt cele din oricare alt spatiu de birou (birou, internet, fax, imprimanta, sali de intalniri, sala de sedinte, copiator, spatiu de depozitare, bucatarie etc), doar ca sunt impartite de mai multe companii.
Abonamentele pentru accesul in aceste spatii pot fi de o zi sau lunare, anuale etc. iar tarifele variaza intre zece euro si ajung pana la 150 de euro, in functie de perioada, de numarul de ore dorite si de facilitatile solicitate.
Investitia intr-un hub sau spatiu de co-working poate varia destul de mult, in functie de dimensiunea acestuia, modul de achizitie (inchiriere sau cumparare) si de investitiile necesare.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 27 Noiembrie 2012 la ora 14.33