Cum poti inchide anticipat un contract de leasing


Vanzarea bunului altuia, o institutie introdusa in legislatia romaneasca prin adoptarea Noului Cod Civil, rezolva o serie de probleme care erau intalnite in practica de catre cei care urmau sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra unui bun si doreau sa dispuna de acel bun inainte de a deveni proprietari.


In practica, aceasta notiune se dovedeste utila in rezolvarea problemei utilizatorilor din contractele de leasing financiar, care nu dispun de resursele financiare necesare pentru a acoperi costurile aferente inchiderii anticipate a acestor contracte, precizeaza reprezentantii Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

Astfel, persoana fizica sau juridica care are calitatea de utilizator intr-un contract de leasing financiar, avand ca obiect un autovehicul, poate sa vanda autovehiculul respectiv, chiar daca proprietar este societatea de leasing.

In temeiul art. 1683 din Noul Cod Civil, utilizatorul poate sa incheie un contract de vanzare ce are ca obiect autovehiculul in cauza, urmand ca acesta sa devina proprietarul autovehiculului si sa transfere proprietatea catre cumparator. in acest fel, utilizatorul reuseste sa obtina fondurile necesare pentru a acoperi costurile generate de inchiderea anticipata a contractului de leasing financiar, nemaifiind blocat intr-un contract pe care doreste sa il inchida, dar nu are cum sa o faca din lipsa de fonduri.

"De multe ori, clientii se simteau captivi in cadrul unor contracte incheiate pe patru sau cinci ani, desi nu mai doreau bunul respectiv si ar fi vrut sa aibe posibilitatea sa il vanda si sa investeasca banii obtinuti in alt bun. intemeindu-se pe aceasta institutie a vanzarii bunului altuia, utilizatorul poate sa dispuna de bun, chiar daca nu este in proprietatea sa. Legea il obliga insa pe vanzator fie sa obtina dreptul de proprietate asupra bunului vandut, fie sa il convinga pe proprietar sa ratifice vanzarea facuta de el”, spune Ana Gerota, avocat asociat in cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

Sanctiunea care intervine in cazul in care vanzatorul nu devine proprietarul bunului sau proprietarul nu ratifica vanzarea este rezolutiunea contractului cu restituirea pretului si, daca este cazul, daune-interese.

Ca un prim pas in aceasta procedura, utilizatorul va solicita sa i se comunice suma necesara pentru inchiderea anticipata a contractului de leasing financiar.

Cumparatorul va achita in numele si pentru utilizator suma necesara inchiderii anticipate a contractului de leasing financiar, iar diferenta de pret se va achita catre utilizator.

Achitand direct catre societatea de leasing, cumparatorul se asigura ca utilizatorul nu va folosi banii in alt scop si ca acesta va deveni proprietar al bunului. In ceea ce priveste actele care trebuie intocmite in aceasta situatie, se va incheia un contract de vanzare intre utilizatorul din contractul de leasing financiar, acesta avand calitatea de vanzator al bunului altuia, si cumparator, un acord tripartit intre societatea de leasing, utilizator si cumparator, prin care cumparatorul se obliga sa achite in numele si pentru utilizator suma necesara inchiderii anticipate a contracului de leasing financiar, iar societatea de leasing declara ca nu mai are nicio pretentie cu privire la bun dupa ce ii va fi achitata suma respectiva, dreptul de proprietate fiind dobandit de catre utilizator si transferat de drept catre cumparator la data la care utilizatorul devine proprietar.

Aceasta institutie a vanzarii bunului altuia este extrem de utila, deoarece vine in intampinarea celor care au motive serioase sa considere ca vor dobandi dreptul de proprietate asupra unui bun, putand sa dispuna de acesta inainte de a deveni proprietari ai bunului. Adevaratul proprietar al bunului nu este afectat de aceasta vanzare, deoarece acesta este tert fata de vanzare.

Reprezentantul Casei de Avocatura Ionescu si Sava spune ca aceasta procedura este avantajoasa pentru toate partile implicate: cumparatorul dobandeste bunul dorit, utilizatorul are posibilitatea sa inchida contractul de leasing financiar si sa primeasca si diferenta de pret dintre pretul vanzarii si suma necesara inchiderii anticipate a contractului de leasing, iar societatea de leasing reuseste sa inchida contractul fara sa se ajunga in situatia in care utilizatorul nu mai dispune de fonduri sa isi achite ratele.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii