Cum sa colaborezi cu fostul sef


Chiar si dupa ce pleaca din compania in care au lucrat si incep propria afacere, unii antreprenori continua sa colaboreze cu firma in care au fost angajati, insa in calitate de furnizori de servicii sau produse. Asta se intampla mai ales cand fostul angajat este specializat pe o nisa sau are cunostinte tehnice greu de gasit in alta parte.

 

George Butunoiu, specialist in consultanta in resurse umane si directorul propriei companii din domeniu (George Butunoiu Consulting Ltd.) spune ca salariatii cu atuuri dificil de gasit in alta parte pot fi chiar ajutati de angajator sa isi creeze propria afacere, in schimbul unei pozitii de client privilegiat al noii firme.

Unele companii apeleaza la firma unui fost angajat daca inainte de plecare aceasta fusese prins in anumite proiecte care trebuie sa fie continuate.

Pe de alta parte, exista si situatii cand unele firme incurajeaza crearea de mici firme, preferabil de catre proprii angajati, carora le subcontracteaza ulterior serviciile. Alexandru Talmazan, Managing Partner la compania de executive research Wrightson Romania, spune ca o astfel de varianta este preferata pentru ca duce la plata unor impozite mai mici de ambele parti si, in plus, antreprenorul ramane cu mai multi bani.

Marius Dontu, General Manager la compania de consultanta in management Schultz Consulting, spune ca aceasta varianta este preferata in ultimul timp din cauza cresterii fiscalitatii. George Butunoiu atrage atentia ca exista si situatii in care, pentru a frauda compania, angajatul devine antreprenor de comun acord cu o persoana din conducerea firmei iar aceasta ajunge sa plateasca mai mult decat ar fi cazul pentru produsele sau serviciile contractate.

Iulia Antonescu, consultant la compania de business intelligence si consultanta de marketing Visionwise, spune ca un fost salariat poate incepe sa lucreze cu fostul angajator chiar cand isi lanseaza afacerea, pentru ca in acest caz costul de achizitie este mult mai mic decat pentru un alt client.

Ca sa colaboreze cu fostul angajator, un antreprenor trebuie sa paraseasca in bune conditii firma in care a lucrat, mai ales ca in afaceri sunt cautati colaboratorii cunoscuti, a caror valoare este recunoscuta.


Elementele importante in colaborare
Consultantii spun ca buna relatie cu fostul angajator (devenit client) trebuie sa implice diplomatie.

Acesta (n.r. - antreprenorul) trebuie sa fie atent si sa respecte noile ierarhii si organizari rezultate dupa plecarea sa si sa nu dea senzatia ca este unicul posesor al cunostintelor legate de domeniul respectiv. Ideea este ca antreprenorul, fost angajat, este chemat tocmai pentru a ajuta la formarea unei noi generatii de angajati experimentati, iar transferul de cunostinte trebuie sa fie motorul acestei colaborari”, spune pentru startups.ro Alexandru Talmazan.

Alt recomandare a consultantilor este sa folosesti informatiile pe care le ai despre firma pentru a rezolva o problema si nu pentru a obtine un contract.

Fostul angajator poate fi un test foarte bun al viabilitatii afacerii in sine si nu neaparat al capacitatii de <bun vanzator>”, adauga Iulia Antonescu.

De asemenea, antreprenorul trebuie sa fie obiectiv si sa nu emita pareri pe baza unor afinitati personale sau non-afinitati pe care le mai poate avea cu actualii angajati ai firmei in care a lucrat si el.

Marius Dontu spune ca antreprenorul trebuie sa aiba grija sa nu transfere din competentele sale unui angajat al fostului sau angajator sau sa faca o investie fara sa obtina un pret corect.

Insa, George Butunoiu atrage atentia ca nu ar trebui sa existe diferente semnificative intre modul de colaborare cu alti clienti, iar antreprenorul ar trebui sa trateze firma in care a lucrat la fel ca pe restul colaboratorilor sai importanti.

Se stie ca, odata castigat un client, ai tendinta sa nu-i mai acorzi aceeasi atentie ca la inceput, cand era in faza de <convingere>”, adauga George Butunoiu.

Antreprenorul trebuie sa tina cont de ierarhii, de fostii colegi, de slabiciunile acestora si de cladirea unei relatii intr-adevar de win-win cu fostul angajator.

Regulile de etica si reglementarile sunt aceleasi ca pentru orice alta relatie contractuala”, mentioneaza Alexandru Talmazan.


Domenii si activitati
Colaborarea intre un antreprenor si fostul sau angajator este intalnita mai des in domeniul serviciilor. Asta pentru ca infiintarea firmei se face cu mai putine investitii, activitatea incepe mai repede decat in productie si sunt mai multe tipuri de activitati ce pot fi externalizate (incepand de la consultanta de orice fel si pana la IT, sau activitati de training).

Cele mai multe colaborari de acest tip sunt pentru consultanta si training, deoarece acolo este nevoie de experienta de lucru in industrie.

Spre deosebire de Romania unde foarte multi dintre consultanti sunt proveniti dintre proaspetii absolventi, in tarile civilizate ajungi consultant dupa cel putin 20 de ani de lucru in industrie”, subliniaza Alexandru Talmazan.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii