Cum sa construiesti o ferma eoliana


Din ce in ce mai exploatata datorita faptului ca este o sursa curata si rentabila de energie electrica, energia eoliana are totusi si minusuri. Accesul dificil la curenti de aer suficient de puternici sau perioada lunga de timp in care este recuperata investitia ii sperie antreprenorii care vor sa-si lanseze o afacere in domeniu.

 

Valeriu Binig, Director Energy Programs al companiei de consultanta in investitii Enterprise Capital enumera pentru startups.ro cele mai importante faze necesare dezvoltarii unui proiect eolian, precizand insa ca lista nu este exhaustiva:

Identificarea potentialului eolian. Se desfasoara o campanie de masuratori care trebuie sa dureze cel putin un an de zile, iar rezultatele se extrapoleaza cu software specializat.

Asigurarea terenului necesar instalarii capacitatilor eoliene. Prin achizitie, concesiune, drept de superficie etc.
Proiectarea parcului eolian pentru valorificarea optima a potentialului zonei. De multe ori, puterile unitare ale echipamentelor alese nu sunt cele stabilite initial, pentru ca furnizorii nu au capacitatea sa le livreze intr-un timp rezonabil. In multe cazuri, se aleg echipamentele care se pot obtine cel mai repede, chiar daca nu asigura valorificarea optima a potentialului eolian al zonei.

Realizarea unui studiu de fezabilitate. Acesta trebuie sa demonstreze o rata de rentabilitate si o perioada de returnare a investitiei in concordanta cu asteptarile investitorului si care sa-l convinga sa finanteze proiectul.

Alegerea solutiei de racordare a parcului eolian la reteaua de electricitate (distributie, transport). De cele mai multe ori, este o investitie a dezvoltatorului parcului eolian. Ulterior, aceasta trece in proprietate publica sau in proprietatea distribuitorului. Investitia are un impact semnificativ asupra fezabilitatii proiectului, mai ales daca statia de racordare se va realiza la distanta mare fata de parcul eolian.

Autorizarea proiectului. De la caz la caz, numarul de autorizatii si avize necesar a fi obtinute variaza, dar este foarte ridicat, in general. In functie de amplasarea parcului eolian (in intravilan sau extravilan), autoritatile care acorda autorizatia de constructie sunt diferite. Obtinerea autorizarii de mediu este un proces foarte complex, in multe cazuri fiind necesar un studiu de impact de mediu. Pentru parcurile eoliene situate in zona Dobrogei se mai solicita si confirmari oficiale ca turbinele nu se afla pe coridorul de migratie a pasarilor. Alte avize mai trebuie sa fie obtinute si de la autoritatile aeronautice. Pentru obtinerea autorizatiilor este necesara proiectarea de baza si apoi de detaliu a parcului.

Contractarea echipamentelor. Echipamentele (generatoarele eoliene) trebuie contractate cat mai rapid. Din cauza crizei mondiale generate de cererea in crestere accelerata de pe piete precum China sau India, termenele de livrare depasesc frecvent doi ani.

Gasirea unui contractor general. Trebuie gasit un contractor general capabil sa gestioneze instalarea unui astfel de parc eolian. Potrivit lui Valeriu Binig, aceasta faza este destul de complicata. De exemplu, in cazul unui generator eolian cu palete de 45 m, fiecare instalate pe un ax situat la 90 m inaltime, montarea la asemenea inaltimi presupune utilaje speciale care nu sunt usor de gasit in Romania, in prezent.

Imaginati-va cum se transporta o paleta de 45 m lungime pe drumuri judetene si apoi comunale catre locul final de amplasare. Drumul trebuie sa nu prezinte curbe prea stranse, podurile trebuie analizate etc. Imaginati-va cum vin aceste palete de la locul de fabricatie din Danemarca sau Germania pana in Romania, in inima Dobrogei sau in muntii Carpati”, explica Valeriu Binig.

Reprezentantul Enterprise Capital da si un exemplu: presupunem ca se livreaza zilnic o paleta si ca montarea completa a unui grup generator de 2 MW dureaza trei zile (extrem de optimist, dar numai pentru simplitatea calculului). Un parc eolian de 800 MW se monteaza deci in 400 x 3 = 1.200 zile, adica patru ani. La acestia se adauga cei doi ani de astepare a echipamentului, anul pentru campania de masuratori si anul pentru obtinerea autorizarilor.

Daca mai punem si perioada necesara asigurarii finantarii prin negocieri indelungate cu bancile, ajungem la termene de realizare destul de lungi. Astfel, nu oricine isi poate permite sa dezvolte si sa investeasca intr-un parc eolian in scopul de a-l opera si recupera investitia in 10-20 de ani”, adauga Valeriu Binig.

Din punct de vedere al zonelor georgafice din Romania care s-ar preta la construirea unei ferme eoliene, Valeriu Bining spune ca exista, in afara zonelor traditionale de genul Dobrogei sau sudului Moldovei si unele zone din munti, unde caracteristicile reliefului sunt favorabile.


Cost si ajutor din partea Uniunii Europene
Investitia specifica intr-un parc eolian in Romania este in jur de 1.500 de euro/kW instalat, dupa cum spune Valeiu Bining, insa, el precizeaza ca cifra variaza, cu precadere spre valori mai mari.

Co-finantarea din fonduri structurale pentru proiecte care utilizeaza energii regenerabile este asigurata prin Programul Operational Sectorial in domeniul Cresterii Competitivitatii. Documentele programatice ale acestei scheme (inclusiv Ghidul Aplicantului) pot fi consultate pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

"Orice alte forme de ajutor - contributii de la Fondul de Mediu, amortizarea accelerata, achizitia electricitatii la un pret peste cel al pietei, scutirea de taxe vamale sau TVA etc - reprezinta forme de ajutor de stat ce trebuie bine cantarite", este de parere Binig.

El mai spune si ca nu trebuie uitata existenta certificatelor verzi, care reprezinta un suport pentru astfel de tehnologii.

In vederea accesarii cofinantarilor din fonduri structurale, un potential beneficiar trebuie sa respecte etapele specificate si sa depuna o cerere de cofinantare insotita de toate documentele prevazute  in Ghidului solicitantului (anexat ordinului de lansare)  dupa lansarea cererilor de propuneri de proiecte, conform reprezentantilor MEF. 

Valoarea maxima a finantarii acordate, raportata la costul total investitional eligibil, este de 70%, respectiv 60% in regiunea Bucuresti-Ilfov pentru intreprinderi mici si microintreprinderi; 60%, respectiv 50% in regiunea Bucuresti-Ilfov pentru intreprinderi mijlocii; 50%, respectiv 40% in regiunea Bucuresti-Ilfov pentru intreprinderi mari.


Redactor: Andreea Marinas

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii